Diversen

Ine's tuin, augustus 2011

De ontdekking van de tuin.

We hebben een echt nederlandse zomer. Er is niets zo wisselvallig als het weer, vooral dit jaar. De ene dag is het zwoel warm en meer dan 25 graden, de dag daarna kan het helemaal grijs en een stuk kouder zijn. In Oldenzaal 50 mm. regen, in Rossum op  dezelfde avond geen druppel. Je weet echt niet wat je de volgende dag weer verwachten kan. Voor de vakantievierders is het natuurlijk niet leuk, je zult maar op een camping staan, tot je enkels in het water. Dan is het vakantiegevoel snel verdwenen.

De tuin ligt er op dit ogenblik redelijk bij. Natuurlijk is de zomerbloei over het hoogtepunt, de eendagslelies, gewone lelies, ploxen en bijvoorbeeld de Liatris zijn uitgebloeid terwijl er ook nog heel veel panten net beginnen. Door het mooie voorjaar lagen de Clematissen behoorlijk voor op schema, die zijn al voor een groot deel uitgebloeid. Alleen de echt late soorten bloeien nog of zitten nog in knop. De zonnehoed is op zijn hoogtepunt en de hemelsleutel begint net te kleuren. Een paar doorbloeiende rozen zitten weer vol knop. Echt veel werk is er niet, het gewonen wieden, af en toe iets bijsnoeien of opbinden, maar lang niet zoveel werk als in het voorjaar. Dus zit ik, als het weer het toelaat, geregeld lekker met een boek in de tuin, te genieten van de rust.

Op dit moment lees ik “De ontdekking van de tuin”, tuingeheimen van de beste tuinkenners uit Nederland & België. Het is geschreven door Leontine Trijber. Het is geen gewoon tuinboek maar een boek waarin negentien bevlogen mensen aan het woord komen, vooral specialistische kwekers, die hun visie geven op het tuinieren in het algemeen en hun lievelingsplanten in het bijzonder. Ik dacht dat ik een behoorkijke tuingek ben, maar er vertellen mensen hun verhaal die niet alleen groene vingers hebben, maar ook een groen hart en een groene ziel. De meesten hebben van hun hobby hun beroep kunnen maken en zijn de trotse eigenaar van een kleinschalige kwekerij met de meest bijzonder planten. Uit elk woord blijkt hun liefde voor de tuin en ik kan helemaal met ze meeleven, voel precies wat ze bedoelen. Iedereen vertelt wat zijn lievelingsplanten zijn en de reden waarom, er komen heel veel tips en wetenswaardigheden voorbij en ook staan er 250 tuinadressen om te bezoeken in. Het is een heel ander tuinboek, er staan wel een heleboel foto’s in, maar dat zijn niet alleen mooie plaatjes, elke foto voegt iets toe. Eigenlijk zou je gelijk op stap willen om al deze kwekerijen te bezoeken. Veel van de namen kende ik al, een aantal mensen heb ik wel eens gesproken tijdens een bezoek aan hun kwekerij of bijvoorbeeld de kwekerijdagen van Bingerden, maar als ze het verhaal vertellen over hun grote tuinliefde is het alsof er een goede vriend aan het woord is die probeert je nog enthousiaster te maken voor je eigen tuin.

Helaas is mijn tuin al behoorlijk vol, als ik nu iets nieuws koop kan ik dat alleen planten als ik eerst iets een andere plant verhuis of weghaal. Wel ben ik nog steeds bezig om te minimaliseren, grote hosta’s bijvoorbeeld opgraven en vervangen door een paar kleine soorten. Toch heb ik een paar weken geleden nog weer een hele mooie vuurpijl gekocht, ik kon het niet laten. Daarvoor moest een roos, die er na bijna 20 jaar niet erg florisant meer bijstond, het veld ruimen. Ook heb ik alvast een mooie donkere vlier gekocht, “Black Lace’. Achter het terrasje bij de vijver staat een Nothofagus die helemaal scheef gegroeid is en dreigt de tuinmuur te raken. Deze boom gaan we er in de herfst uithalen en dan heb ik gelijk weer een plek voor de mooie vlier. De Nothofagus is ook een erg mooie boom met zijn kleine blaadjes, mooie bast en lekkere geur in het voorjaar, maar is op deze plek niet meer te handhaven. Soms moet je hard zijn voor jezelf en een boom, maar een tuin is een levend iets en dus sterven er dingen of worden verwijderd en komen er weer andere planten of bomen bij.

Juist die veranderingen houden een tuin levend, ik zou er niet aan moeten denken dat mijn tuin nog steeds was zoals deze 18 jaar geleden is aangelegd. Mijn ideeën over de tuin zijn in die tijd ook veranderd, ik heb ondertussen veel nieuwe dingen gezien en bijgeleerd en blijf nog steeds de tuin ontdekken.