Ine's tuin, oktober 2011

Over muizenissen en muizennesten.

Het is herfst en dus is er weer genoeg werk aan de winkel. De ene dag is het prachtig weer en kunnen we volop genieten van een heerlijke nazomer, dan giet het weer en zit je sip naar buiten te kijken, wisselvalligheid troef. Maar de nachten worden wel een stuk kouder, we zitten al tegen de nachtvorst aan en dus moeten de kuipplanten weer naar binnen.

In de tuin is nu niet veel meer te doen wat betreft verpoten of snoeien. Wel staan er 2 bomen te wachten die nog omgezaagd moeten worden, maar die moeten nog maar even geduld hebben. Een grote groep Irissen die al lange tijd niet verjongd was heb ik op een mooie middag opgegraven en de mooiste stukken teruggeplant. Dit keer heb ik er op gelet dat de wortelstokken die gedeeltelijk boven de grond moeten liggen precies in de richting van de zon liepen. Volgens mijn tuingoeroe, Monty Don van het tuinprogramma “Gardeners World” van de BBC, is dat de juiste manier om veel bloemen te krijgen. De laatste weken ben ik ook heel druk geweest (als het weer het toeliet) om het slaapkamergeluk, Soleirolia, in onze tuin in te tomen. Het zal wel door de natte zomer komen, maar het slaapkamergeluk dat ik tussen de stenen van het pad geplant heb een paar jaar geleden, is deze zomer ontzettend gaan groeien. Nu zat het dus niet alleen tussen de stenen, maar is het ook op verschillende plekken tussen de planten naast het pad gekropen. Dat was me al eens verteld door een oude mevrouw in Engeland die het ook in haar tuin geplant had en het plantje als onskruid beschouwde. In onze tuin zou het niet zo’n vaart lopen dacht ik, maar dat viel behoorlijk tegen. De plant is helemaal winterhard gebleken en houdt zo te zien van een vochtige omgeving. Het heeft me een aantal middagen gekost om dit weer kwijt te raken en ik ben bang dat het niet volledig gelukt is.

In elk geval heeft het plantje wel geluk en voorspoed gebracht in de slaapkamer van  de muizen die soms in onze tuin rondscharrelen. Een paar weken geleden wilde ik een hangpot met een begonia aan de muur water geven. De aarde in de pot zat op een hoopje aan de zijkant, dus toen ik met rechts de gieter hanteerde wilde ik automatisch met mijn linkerhand even de aarde weer aandrukken. In de pot, op ruim anderhalve meter hoogte aan de muur, had zich echter een muisje het erg gezellig gemaakt. De koude douche werd niet gewaardeerd en met een grote sprong belandde het beestje op mijn linkerarm en vandaar vloog het naar beneden, de tuin in. Ik weet niet wie er erger geschrokken is. Toen ik het later bij de koffie vertelde, keek Joris me aan met een gezicht van “overdrijf niet zo”. Volgens hem zat er ook een  muis naar hem te kijken vanaf het rek met cactussen aan het tuinhuis. Toen ik dat inspecteerde ontdekte ik een compleet nest is een pot met een potloodcactus. Halverwege de kluit waren de wortels compleet doorgeknaagd en tussen beide delen in was een nestje gemaakt van geraniumblaadjes en andere droge materialen. De cactus heb ik opnieuw ingepoot en het nest opgeruimd. Nu hoop ik maar dat ik de winterberging muisvrij kan houden, ze hebben me al eerder veel werk bezorgd door bolletjes van verschillende klaversoorten op te graven en over alle andere potten te verstoppen als wintervoorraad. Ook hebben ze een paar jaar geleden ‘s winters al mijn Rhodoypoxis bolletjes opgegeten, daar zijn ze dol op.

We zijn nog met de kas bezig, daarvoor is intussen het glas besteld (ik zeg “we” maar zelf doe ik niet veel meer dan toekijken en af en toe commentaar leveren) en om de kuipplanten toch te beschermen tegen te veel regen, wilde Ruut een tijdelijk afdak bouwen. Maar toen hij op zoek was naar het benodigde materiaal en dat niet erg goed lukte kwamen we op het idee om top zoek te gaan naar een partytent. Na de zomer zijn die vaak afgeprijsd en we dachten dat losse palen etc kopen minstens zo duur zou worden. We hebben het ideale afdak gevonden, stevige palen voor een partytent van 3 X 3 meter die precies een plekje kan vinden op ons terras, echter zonder doek. Daarom konden we het raamwerk kopen voor nog geen derde van de oorspronkelijke prijs. Een dekzeil erover en we hebben een prachtig afdak waar nu alle kuipplanten onder staan. Hopelijk blijft de vorst nog even uit, we verwachten dat met een beetje geluk het glas deze week nog geleverd kan worden. Dan is het de bedoeling dat de panten die met weinig water en een behoorlijke hoeveelheid licht de winter door moeten, dus vooral de catussen en de vetplanten, naar de kas verhuizen en dat de planten zoals de Oleanders en de Agapanthussen de winter doorbrengen in het tuinhuis. De bolletjes in pot die ook helemaal droog moeten overwinteren kunnen dan kunnen we altijd ergens in een donker hoekje kwijt. Desnoods stapelen we de potten gewoon op elkaar als dat nodig is. Dan is het volgend voorjaar gewoon even een kwestie van opnieuw oppotten den alles begint weer van voren af aan. Binnenkort nog even de bananen en de palmen inpakken, dan kan de winter komen.

Ine Heskamp

Ine Heskamp is penningmeester van ons bestuur. Ze is een fanatieke tuinfanaat, weet bijzonder veel van planten en deelt graag haar tuinervaringen met andere tuinliefhebbers. Daarom schrijft ze elk seizoen een column in het activiteitenblad. Ook vind je haar tuinverhalen op deze pagina.