Diversen

Ine's tuin, april 2011

Scheuren en stekken. 

Wat hebben we een grandioos voorjaar, het kan nu al niet meer stuk. Mensen zijn vrolijk, kinderstemmen klinken vanuit het speeltuintje tot in huis, vogels maken je ‘s morgens weer op tijd wakker en zijn al weer volop aan het nestelen. Nu de tijd is verzet lijken de dagen weer langer en als je handen jeuken hoef je niet meer te wachten tot je vrije dag of het weekend maar kun je ‘s avonds al weer een uurtje aan de slag.

 

Ik vind de tuin in deze tijd zo fantastisch mooi, minstens zo mooi als midden in de zomer. Er bloeit al van alles, de sneeuwklokjes en akonietjes zijn al weer uitgebloeid maar de Helleborussen zijn nog prachtig en zorgen samen met de narcissen en alle andere voorjaarsbollen voor een prachtig gekleurde tuin. Vooral de kleine verwilderingsbolletjes doen vreselijk hun best om de show te stelen. Als ik mijn rondje door de tuin maak weet ik gewoon niet waar ik kijken moet, er komt zoveel groen naar boven. Dan begint ook het zoeken weer, zou de Agapanthus de winter goed zijn doorgekomen in de volle grond en al die andere kwetsbare planten? De Gunnera heeft deze winter veel te lijden gehad, ik zie helemaal geen groen, maar toch geloof ik dat het over het algemeen redelijk goed gegaan is. Een aantal struiken zitten vol bloeiknoppen en beloven nog veel meer spektakel.

 

Na de ledenvergadering op 29 maart was er een hele boeiede lezing door de heer Willemsen van kwekerij  Spitsbergen-Willemsen over de vermeerdering van vasteplanten en natuurlijk moest het geleerde gelijk in praktijk worden gebracht. Dus ben ik weer volop aan het scheuren en stekken geslagen voor de plantensale in mei. Dat is zo leuk om te doen en dus moet het werk in huis maar wachten op slecht weer, ik kan niet gaan poetsen als het buiten zo prachtig is. We hebben al weer keukenkruiden gehaald voor in de bakken bij het terras, die laten we overdag afharden en zetten ze ‘s avonds voor de zekerheid nog maar even binnen. Als de zon volop schijnt gaan ook de deuren van het tuinhuis helemaal open zodat alle planten daar ook kunnen wennen aan het weer buiten. De planten die een paar graden vorst kunnen hebben zoals de Oleanders en de bladhoudende Agapanthussen staan al buiten op een beschutte plek. De planten in het tuinhuis zijn de winter redelijk doorgekomen maar echt mooi zijn ze nog niet. Zo op het eerste gezicht lijkt het dat er geen slachtoffers zijn gevallen dit jaar. De diverse bakken met bolletjes die vorstvrij waren weggezet heb ik van het oude loof ontdaan en waar het nodig was opnieuw opgepot. Daarna water gegeven en nu staan de eerste groene puntjes al weer boven de aarde.

 

Dit jaar ga ik tegen mijn gewoonte in bijna niets zelf zaaien. We gaan dit jaar vroeg op vakantie, eind april vertrekken we al voor drie weken en ik ben al blij dat mijn plantenoppas voor de gewone planten wil zorgen, een stel bakken met zaailingen erbij wordt teveel, dat wil ik hem niet aandoen. Zijn er later nog lege plekken in de tuin, dan is er nog gelegenheid genoeg om deze op te vullen met eenjarigen. In mei voel ik me op een kwekerij als een kind in een snoepwinkel, dan is mijn tuin altijd te klein.

 

Er is tegenwoordig zoveel te koop, planten vanuit de hele wereld. In mijn kindertijd waren maar een paar planten te koop in het voorjaar, dan werden er geraniums (pelargoniums), knalrode salvia’s en begonia’s gekocht voor in de tuin. Natuurlijk werd er toen wel veel gestekt en gezaaid. Bij ons in de buurt woonde iemand die in de voortuin om zijn gazon een randje had van om en om geplantte zelfgezaaide afrikaantjes en viooltjes, prachtig in het gelid. Het gras werd keurig kort gehouden en elke week werd er geschoffeld en geharkt. Als je daarover nadenkt is er ontzettend veel veranderd, De opkomst van de heidetuinen daarna heb ik ook heel bewust meegemaakt, onze eerste voortuin was ook een heidetuin. Deze hadden ook hun charme, vooral als er gebruik gemaakt was van zowel zomer- als winterheide. Jammer genoeg werden de gebruikte heideplanten vaak niet goed of helemaal niet gesnoeid en na een aantal jaren werden deze dan ook verwijderd en bleven er alleen de struiken over.

 

Nu zijn er zoveel verschillende tuintrends, als je je tuin veranderen wilt of helemaal een nieuw tuin gaat aanleggen, is het soms erg moeilijk kiezen. Natuurlijk kun je naar een tuincentrum gaan en een tekening laten maken door een hovenier. Maar ik vind het zo jammer dat tegenwoordig bijna alle belangstelling uitgaat naar de verharding, de trendy tuinset en de accessoires, vaak komen daarna pas de planten aan de beurt. Maar juist die planten zorgen ervoor dat je ook in de tuin de seizoenen meemaakt, zoals nu deze prachtige lente.