Diversen

Ine's tuin, juni 2011

Een vroege vakantie, maar de tuin wacht niet.

Dit jaar zijn we eerder op vakantie geweest dan normaal, terwijl wij elk jaar redelijk vroeg, meestal in juni, gaan. Nu vertrokken we echter al op Koninginnedag, dus toen was er in de tuin al veel moois te zien. De wisteria’s hingen vol veelbelovende slierten, rhododendrons zaten vol knoppen en hoewel de eerste bollen door het mooie voorjaar al uitgebloeid waren, stond de tuin vol met alliums en ook de irissen beloofden veel.

 

We hebben dit jaar een reis gemaakt door het oosten en zuiden van Turkije en daar moet je in de zomer echt niet zijn. Dus moesten de potten uit het tuinhuis erg vroeg naar buiten, op hoop van zegen. Ik had helemaal niets gezaaid dat betekende geen extra werk voor mijn plantenoppas, de normale hoeveelheid potten was al werk genoeg. Maar de prachtige natuur die we in Turkije gezien hebben, maakte het gemis helemaal goed. Omdat we met een klein gezelschap reisden, was het geen probleem als we op de gekste momenten vroegen om even te stoppen. Als de weg en het verkeer het toelieten zette onze turkse chauffeur het busje aan de kant en keek hij met verbazing hoe die gekke Nederlanders weer de rotsen of de bermen in renden met hun fototoestel. “Kiek hier es” was dan de meest gehoorde uitroep. Gerry en ik vonden dat we elke dag heel wat mooie tuintjes zagen. Berghellingen blauw van de scilla of  geel van de primula’s, veldjes vol witte alliums om van de vlaktes vol gemengde kleuren maar niet te spreken. Op een opgraving van een oude Romeinse stad stonden we ineens voor een aantal Dracunculussen, een soort grote roodbruine aronskelken die hier in Nederland wel als bol te koop zijn maar die je toch veel te weinig ziet. Daar werden ze behandeld als onkruid. We zagen heel veel bijzondere vogels, van de wielewaal tot de scharrelaar, de hop en volop ooievaarsnesten met jongen. Naast een overweldigende natuur hebben we ook veel bezienswaardigheden uit de oudheid gezien, we hebben o.a. een opgraving bezocht waarvan geschat wordt dat deze 9000 jaar geleden bewoond werd! En dan de steden met hun bazaars, een hele andere wereld. Ook de vriendelijke, gastvrije mensen hebben er voor gezorgd dat deze vakantie voor ons onvergetelijk werd.

 

Toen we na 3 weken weer thuis waren, was het echt wel even wennen. Alle indrukken moesten nog verwerkt worden, maar na 1 rustdag was ik al weer aan het werk en toen moest er ook nog tijd gevonden worden voor de tuin. Begin mei was het hier nog steeds kurkdroog maar toch was de tuin heel erg mooi. Ik ben dus maar begonnen met opbinden, snoeien en toch nog maar een paar soorten zaaien. Natuurlijk konden we het niet laten en hadden we ook nog wat zaad meegebracht dat gezaaid moest worden. Nu na een maand is de vakantie al weer op de achtergrond geraakt en gaat het het leven weer zijn gewone gang. Ook is de achterstand in de tuin al redelijk weggewerkt. Maar nu het weer voldoende geregend heeft is ook het onkruid weer in een groeispurt en moet ik weer regelmatig met mijn emmer de tuin door, gewoon alles met de hand.

 

Onze mooie klimroos, Lykkefund, was na een paar jaar weer aan een snoeibeurt toe. Hij was in een paar jaar zo hard gegroeid dat ik na een regenbui niet meer droog mijn “rondje tuin” kon doen. De bloei was voorbij en dus de juiste tijd om eens flink aan het werk te gaan. Met hulp van Maarten was deze in een paar uur teruggebracht naar normale proporties. De doorgang is weer vrij, de border achter het hekwerk krijgt weer veel meer licht en de oprit lag vol takken, gelukkig is deze mooie roos zonder doornen en kwamen we er zonder al te veel schrammen af. Ik ga ervan uit dat de gezonde, jonge takken die we opnieuw hebben aangebonden, volgend jaar weer voor een waterval van bloemen  zorgen.

 

Tussendoor zijn we weer naar Bingerden geweest, echt een aanrader voor mensen die iets anders zoeken. Op de kwekerijdagen kun je zo heerlijk rondkijken en zoeken naar bijzondere dingen, er waren weer veel gespecialiseerde kwekers met bijzondere planten. Dit jaar hebben we niet echt veel gekocht maar toch vond ik nog een paar mooie kleine hosta’s en een aantal andere planten die erg geschikt zijn langs het pad. Ik ben nog steeds op zoek naar kleinere planten die de grote kunnen vervangen, dan kan ik mijn verzamelingen van bepaalde soorten toch uitbreiden op het zelfde tuinoppervlak en tegelijkertijd probeer ik woekeraars te vervangen. Langzamerhand hoop ik mijn doel te bereiken, een tuin waar niet veel werk in zit maar waar wel ontzettend veel te zien is.