Diversen

Ine's tuin, oktober 2012

Herfst, herfst, wat heb je te koop?

Als ik naar buiten kijk, denk ik aan dat kinderliedje. Het is echt herfst, wisselvallig weer met ook af en toe een paar hele mooie dagen. De ene dag wordt je kletsnat op je fiets, de andere dag fiets je ‘s morgens door een sprookjes-landschap, de weilanden hier en daar wit door de eerste nachtvorst terwijl er boven de weilanden flarden mist voor een heel bijzonder schouwspel zorgen met de zojuist opgekomen zon. Daar kan ik ontzettend van genieten, ook doordat de mist alle geluiden dempt. Fantastisch.

 

In de tuin staan een paar bomen in echte herfsttooi, de Cornus Kousa is prachtig rood en ook de esdoorns laten zich van een hele mooie kant zien. Het kastanjeboompje is al helemaal kaal, de kleine kastanjes vielen al een poosje geleden en ook het blad is al afgevallen. De walnoten liggen al te drogen in het tuinhuis, we hadden nog nooit zo’n grote oogst. Het blad van de walnoot is nog niet gevallen, maar dat zal ook binnenkort wel beginnen. Vandaag is het een mooie dag, een stralende zon in een helderblauwe lucht, morgen zal het weer gaan regenen. Misschien dat ik vanmiddag nog tijd over heb voor een wandeling, maar straks moet ik eerst nog even de laatste potten binnen zetten. Gisteravond heb ik de achtergebleven potten van de muur gehaald en een beetje beschut weggezet, er was een serieuze waarschuwing voor vorst aan de grond en dus heb ik het er maar niet op gewaagd. Vanmiddag wil Joris zijn cactussen uit de kas naar de zolderkamer brengen waar het gemakkelijker iets warmer gehouden kan worden en dan kunnen ook de laatste planten naar binnen. De potten met bolletjes die droog en donker kunnen overwinteren zoals de klavertjes en de Rhodohypoxis staan al in de kelder, evenals de Eucomis. De Dahlia’s zitten nog in de grond in de groentetuin, die halen we op na de eerste echte nachtvorst als het blad zwart geworden is. Helaas hebben we er dit jaar niet zoveel plezier van gehad, ze waren de vorige winter niet erg goed doorgekomen, volgend voorjaar moet ik maar weer een paar nieuwe kopen. Het opruimen is elk jaar weer een heel gesjouw.

 

Dit najaar zijn we behoorlijk bezig geweest in de tuin. Door de jaren heen was er in de voortuin een groep Irissen langzaam in de schaduw terecht gekomen terwijl ze van de zon houden, van bloeien kwam er niet zo veel meer. Deze heb ik vervangen door kleine Hosta’s, Mansoor en natuurlijk mijn lievelingsplantje, Ophiopogon, langs het pad. Naast het huis heb ik mijn eerste Ophiopogon ooit geplant, maar na zoveel jaren was het een grote, dichte bos zwart gras geworden. Deze heb ik opgegraven, helemaal uit elkaar gehaald en daarna heb ik een aantal plantjes weer op de plek teruggezet. Een deel van de overige planten heb ik weer gebruikt op andere plaatsen en de rest was snel verdeeld over een paar andere liefhebbers.

 

Er stond achter het huis al 15 jaar een appelboom die alleen vorig jaar een aantal lekkere appels opbracht, de jaren daarvoor werden ze altijd opgegeten door de wespen voor ze rijp waren en ook dit jaar was het weer niets. Dus deze boom hebben we verwijderd, samen met een Japanse esdoorn die al een aantal jaren langzaam aan het schimmelen was. Jarenlang konden we het nog laten bij het afzagen van steeds weer een paar dode takken, maar langzamerhand was de halve boom aangetast. Ook voor deze Acer werd het vonnis geveld. Gelijk ook maar een paar Rhododendrons uitgegraven die er na twintig jaar niet mooier op waren geworden doordat ze in feite te dicht op elkaar stonden. Ik kon kiezen, helemaal terugsnoeien of toch maar nieuwe kopen. We hebben besloten tot het laatste en op zaterdag daarna gingen we dus op pad voor mijn favoriete bezigheid,

shoppen in het tuincentrum. Dit keer kozen we voor Rhododendron Yakushimanum, die vind ik net iets mooier. Als vervanger voor de appelboom hebben we een Koelreuteria genomen, dat zal een kleine boom blijven met in de zomer trossen gele bloemen, in de herfst mooie blaasachtige peulen en een mooie bladkleuring. (De eerste peulen van dit boompje heb ik al gebruikt met bloemschikken) Ook hebben we een nieuwe esdoorn gekocht en gelukkig was het die dag goed weer en konden we ‘s middags alles nog planten. De hele hoek van de tuin is erdoor opgefleurd, alleen weet ik niet hoe de onderbeplanting het overleefd heeft. De Helleborussen stonden er nog prachtig bij, maar helaas hebben we door het graafwerk toch wat van de aanwezige bollen beschadigd. Afwachten maar tot het voorjaar of we bij moeten planten of dat de schade meevalt.

 

Je blijft gewoon altijd bezig met een tuin, gedurende de de winter heb ik weer alle tijd om vooruit te plannen, bedenken welke veranderingen er eigenlijk nog meer nodig zijn, welke eenjarigen ik  er nog graag bij heb. Maar ik kan me geen betere hobby indenken, heerlijk buiten bezig zijn en ondertussen iets moois creëren, helemaal naar je eigen idee. 

 

Ine