Oldenzaal
bekijk online
Nieuwsbrief

NAAR DE SITE

NIEUWSBRIEF 2023 NO 4

Inhoud

  • Jaaroverzicht
  • Activiteiten
  • Terugblikken
  • Sponsoren


Jaarprogramma 2023


22 april, dagexcursie naar Lentetuinen

Op zaterdag 22 april staat er een dagexcursie naar Lentetuinen in Leusden en omgeving op onze Groei & Bloei agenda. Het programma ziet er als volgt uit:
We vertrekken carpoolend vanuit Oldenzaal om 09.00 uur. Om 10.30 uur worden we ontvangen door bloembindster Marieke Nolsen van Tuin In De Boomgaard. Op landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden ligt deze prachtige 1500 m2 grote tuin, waar rond deze tijd de vele bloeiende voorjaarsbollen voor een waar bollenspektakel zorgen. Marieke heeft met haar tuin al in vele tuintijdschriften gestaan. Hier krijgen we van haar een rondleiding inclusief koffie/thee met lekkers.
Daarna brengen we tegen 13.00 uur een bezoek aan Kwekerij Klein Hof in Terschuur. Op deze ecologische vasteplanten-kwekerij met borderplanten, schaduwplanten, en siergrassen worden planten gekweekt met een natuurlijk karakter. Hier is koffie/thee om bij ons zelf meegebrachte lunchpakketje te gebruiken.
Als laatste worden we om 14.30 uur verwacht bij Tuin De Beukenhof in Barneveld. De eigenaren Hans & Ellen Lubbers zullen ons hun 10.000 m2 grote tuin laten zien met grote borders op kleur met vaste planten, een schaduwtuin, tuinkas, pluktuin en moestuin. Wij komen in deze tijd van het jaar voor de vele bloeiende bloembollen in allerlei lentekleuren. Uiteraard krijgen we hier koffie/thee met lekkers. Tegen 18.00 uur zullen we weer in Oldenzaal terug zijn. Lijkt je een dagje lentetuinen kijken leuk, geef je dan wel even van te voren op.

Datum: zaterdag 22 april 2023
Tijd: van 09.00 tot 18.00 uur
Verzamelplaats: carpoolplaats t.o. Mac Donald aan de Enschedesestraat te Oldenzaal
Vertrek: 09.00 uur
Kosten: €10,- voor leden/ €12,50 voor niet-leden, aub contant te voldoen bij vertrek (dit is inclusief entree’s; rondleidingen; koffie/thee met lekkers in de tuinen en op de kwekerij)
Lunchpakket: je wordt verzocht om zelf een lunchpakketje mee te nemen
Carpoolkosten: €6,50 per persoon, te voldoen aan de chauffeur
Tip: neem ook contant geld mee voor eventuele plantenaankopen
Deelname en opgave: dit kan tot uiterlijk 18 april 2023 bij Gerard Eppink op tel.nr. 06.20480530 of via mailadres eppinkgerard@gmail.com


28 april, middagexcursie Garten Picker in lentesfeer

Op vrijdag 28 april gaan we naar Garten Picker in Weseke (Duitsland). Deze prachtige tuin kennen we van eerdere bezoeken in het zomerseizoen, maar in de lente als de vele bloembollen bloeien in de borders, de tuinkamers, bloempotten en vazen, blijkt een middagje tuinenbezoek inclusief Kaffee & Kuchen ook zeer de moeite waard te zijn. Eigenaar Berthold Picker zal ons deze middag een uur lang rondleiden en trakteren op een waar “Frühlingsfest” oftewel Lentefeest! Natuurlijk is er de mogelijkheid om in de kwekerij planten etc. te kopen. Op naar de lente……..ga je ook mee?

Datum: vrijdag 28 april 2023
Tijd: 13.00 tot 18.00 uur
Verzamelplaats: carpoolplaats t.o. Mac Donalds aan de Enschedesestraat te Oldenzaal
Vertrek: 13.00 uur
Kosten: €7,50 voor leden/ €10,- voor niet-leden, aub contant te voldoen bij vertrek (dit is inclusief entree, rondleiding en Kaffee & Kuchen)
Carpoolkosten: €4,- per persoon, te voldoen aan de chauffeur
Deelname en opgave: dit kan tot uiterlijk 25 april 2023 bij Gerard Eppink op tel.nr. 06.20480530 of via mailadres eppinkgerard@gmail.com


Tweedaagse tuinenreis België, vrijdag 12 en zaterdag 13 mei 2023

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei 2023 is er een tweedaagse tuinenreis naar België georganiseerd, met als hoofdbestemming op zaterdag de beroemde Tuindagen van Beervelde in Lochchristie (B). Als Groei & Bloei lid & plantenliefhebber is dit echt een must om een keer te bezoeken.

Het programma ziet er als volgt uit:
Vrijdagmorgen om 09.00 uur vertrekken we vanuit Oldenzaal. Onderweg bezoeken we de Tuinen in Demen te Ravenstein (NL). Hier krijgen we koffie met taart in de theeschenkerij en bekijken we de tuinen. Rond 13.00 uur is er een lunch gereserveerd in een brasserie in het dorp Retie (B). Na de middag bezoeken we privétuin De Pokertuin in Schoten (B). Tegen 18.00 uur checken we in bij het Hotel Biznis in Lokeren (B). Daar gebruiken we ‘s avonds om 19.00 uur een drie-gangen diner. Hier overnachten we één nacht. Op zaterdag gaan we meteen na het ontbijt om 09.30 uur uitchecken om daarna te vertrekken naar de Tuindagen in Park Beervelde te Lochchristie (B). Het park is dan een schatkamer voor de meest veeleisende plantenliefhebbers. Hier verblijven we de hele dag tot 15.30 uur. Op de terugreis is er onderweg om 17.30 uur een maaltijd in een restaurant in Ravenstein (NL) zodat we daarna op zaterdagavond rond 20.00 uur weer in Oldenzaal terug zullen zijn.

De kosten inclusief entree & koffie Tuinen in Demen, lunch op vrijdag in Retie, entree & koffie Pokertuin in Schoten, 3-gangen diner en de overnachting op basis van een 2-persoonskamer met ontbijt in hotel Biznis, entree Park Beervelde en de avondmaaltijd op zaterdagavond in Ravenstein zijn in totaal € 170,- per persoon.
(Wil je een één-persoonskamer dan betaal je € 190,- )

We gaan carpoolen: de benzinekosten zijn op basis van chauffeur met 3 passagiers €25,- per passagier. De chauffeur wordt dan vrij gehouden qua benzinekosten. Bijkomende kosten zijn dan alleen nog de consumpties bij alle maaltijden en eten/drinken op zaterdagmiddag in Park Beervelde!

Opgave is vanaf direct mogelijk, er kunnen maximaal 20 personen mee! Lijkt je dit leuk, geef je uiterlijk 10 april op bij Gerard Eppink via Whatsapp op tel.nr. 06.20480530 of op mailadres eppinkgerard@gmail.com
 


17 mei, Avondbezoek privétuin in Halle (Duitsland)

 Ook in mei organiseert onze Groei & Bloei-afdeling weer een avondexcursie in groepsverband naar een boeiende tuin of interessante kwekerij. Op niet al te grote afstand van Oldenzaal zijn genoeg mooie (particuliere) tuinen of kwekerijen te vinden die een bezoekje meer dan waard zijn. Ga je ook mee?  Deze keer gaan we naar de privétuin van de familie Mulder in Halle, vlak over de Duitse grens bij Ootmarsum. 

 Zij wonen er nu bijna 10 jaar en de tuin is in de loop der jaren beetje bij beetje aangelegd. Eerst hebben ze een grote vijver gegraven en de basisvorm bepaald van de rest van de kavel.

Naast een kleine boomgaard hebben ze rondom het gazon borders met veel vaste planten. In het gazon zijn 3 “eilandjes “aangelegd. Veel van de planten zijn zelf gekweekt in de “nieuwe” kas die de vorige heeft vervangen omdat die te klein bleek. Zaaien, stekken en delen is ook een grote hobbie bij de familie Mulder. In 2022 is de kleine moestuin opnieuw aangepakt door er 5 bakken te plaatsen. Naast kuipplanten geven o.a. Dahlia’s kleur aan de tuin en planten ze o.a.  varens, grassen en bijvoorbeeld irissen om hun bladkleur en vorm.  Op enkele delen in de tuin mag de natuur in beperkte mate zijn gang gaan. Dit zorgt voor bezoek van vogels en insecten. Kortom een tuin die past bij de eigenaren en bij de natuurlijke omgeving. 

 Het wordt dus een gezellige avond exclusief voor onze Groei & Bloei-leden, want je krijgt naast een rondleiding ook koffie/thee met lekkers aangeboden, zodat we alle indrukken nog even de revue kunnen laten passeren. Kijk je ook graag eens over andermans tuinhek, geef je dan wel even van te voren op! Groei & Bloei ziet jou graag, ga je ook mee?

Datum: woensdag 17 mei 2023
Vertrek: 18.30 uur vanaf het stadhuis te Oldenzaal   
Ontvangst: om 19.00 uur bij de familie Mulder, Höklenkamperstrasse 5A, Halle (Duitsland)
Vervoer: met eigen auto’s (zo veel mogelijk carpoolen)  

Kosten: leden betalen € 3,- per persoon; niet-leden € 5,- (dit is incl. rondleiding en koffie/thee met lekkers; dit bedrag graag contant en gepast betalen bij vertrek)  
Carpoolkosten: € 1,50 per persoon, te betalen aan de chauffeur bij vertrek           

Einde: ± 22.00 uur bent u terug in Oldenzaal
Deelname: alléén mogelijk door zich vooraf op te geven bij Gerard Eppink op eppinkgerard@gmail.com of op 06.20480530. Dit kan tot uiterlijk 10 mei 2023. 


3 juni, plantenruilbeurs bij Regina uit het Broek

Op zaterdagochtend 3 juni 2023 van 09.30 tot 11.30 uur organiseert Groei & Bloei Oldenzaal na enkele jaren weer een plantenbeurs. Deze zal worden gehouden bij Johnny & Regina uit het Broek op het erf.
Iedereen is welkom. Om 09.30 uur staat de koffie klaar met lekkers erbij. Heb je niets aan planten e.d. in te brengen, dan nog ben je toch van harte uitgenodigd. Planten, maar ook bloempotten of zaden, bollen of gereedschap, tuinboeken, kunnen aangeleverd worden vanaf 09.30 uur. Het ruilen zelf begint om 10.00 uur met gesloten portemonnee. Na het uitwisselen van de spullen kunnen we gezamenlijk het erf en de tuin bekijken om tegen 11.30 uur een geslaagde morgen af te sluiten.
Kortom, een heerlijk moment om in een informele sfeer kennis te maken met andere tuinliefhebbers en van je overtollige planten e.d. af te komen en /of weer wat mooie nieuwe planten te scoren voor je eigen tuin of terras. Kom jij ook? Tip: Begin nu alvast om je in te brengen planten op te poten en te voorzien van naam en kleur etc. Succes alvast!

Datum: zaterdag 3 juni 2023
Tijd: 09.30 tot 11.30 uur
Locatie: fam. Uit het Broek, Veldmatenweg 4, 7581 PP Losser
Parkeren: P-plaats is met bord aangegeven.
Deelnamekosten: gratis 
 Terugblik Algemene Leden Vergadering

Op dinsdag 31 januari j.l. waren maar liefst 39 leden (inclusief ons bestuur) aanwezig in Ontmoetingsruimte De Abdij te Oldenzaal op onze jaarlijkse ALV. Na ontvangst tegen 19.30 uur met koffie/thee met een petit four werden de standaard agendapunten door het bestuur afgehandeld met een PowerPoint presentatie. In de pauze kon men een drankje halen aan de bar.
Daarna kreeg Gerrie Veenstra van Kwekerij en sfeertuin De Botterhutte uit Halle het woord. Middels prachtige foto’s nam hij ons mee in de wereld van de schaduwplanten.
We zagen vele vaste schaduwplanten die wel van humus en vocht houden. Halverwege de lezing was een kleine pauze en kregen we nog een tweede consumptie met enkele warme hapjes. Al met al werden er zo’n kleine 100 planten behandeld, waaronder o.a. Dipheylleia Cymosa, met witte bloem en later in het jaar blauwe bessen (hoogte 80cm); Podophyllum Spotty Dotty, een makkelijke plant met blad zo groot als een ontbijtbord; Epimedum Amber Queen, plant met geel bloempje en bloeit 6 weken; Boehmeria Plantonifolia, een edele schaduwplant met rond blad (hoogte 1,5 m.); Reineckia Carnea, bloeit in augustus, prachtige plant.
Als laatste behandelde hij nog enkele hosta’s en varens. Het verhaal van de gastspreker met Brabants accent (zo zei hij vaak: kei winterhard) maar van geboorte uit Groningen, was zo boeiend, dat de tijd voorbij vloog en we hem als wandelende plantenencyclopedie moesten vragen om er rond 22.30 uur een einde aan te breien.
Uiteraard had Gerrie Veenstra ook een paar kratten met planten meegenomen, en deze vonden na afloop gretig aftrek bij de plantenliefhebbers. Zo kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde en gezellige Groei & Bloei avond met een zeer goede ledenopkomst. Kortom, voor herhaling vatbaar.

Met bloeiende groet,
Gerard Eppink


Terugblik 5 maart middagexcursie Kwekerij Pflanze & Co Lingen

Op zondagmiddag 5 maart j.l. zijn we met 20 leden naar “de net iets andere” Kwekerij Pflanze & Co in Lingen geweest. Na een klein uur rijden vanuit Oldenzaal begonnen we bij  Gaststätte Niemann in Clusorth om 14.00 uur met uiteraard Kaffee & Kuchen. Tegen 15.00 uur kwamen we aan bij de om de hoek gelegen kwekerij en stond eigenaar Renate Brinkers (met leren hoed op) ons op de parkeerweide al op te wachten. Hier kregen we uitleg middels een rondleiding over de kleine kwekerij en door de naastgelegen tuin. Zo zagen we grote plastic kweektunnels met een groot assortiment aan cyclamen in allerlei kleuren. Maar ook botanische rariteiten/kuipplanten en hosta’s. De tunnels werden verwarmd met heaters en overal onder de plantentafels stonden muizenvallen. Omdat de Cyclaam een knolgewas is, zijn de muizen daar dol op. Eigenaar Renate staat ook vaak op plantenbeurzen met haar cyclamen en tropische planten in combinatie met brocante. Bij de kassa had ze het nodige antiek & brocante uitgestald. Wat de Helleborussen betreft, hier hadden we meer van verwacht, helaas was dat aanbod maar erg klein en de paar planten die ze had in pot waren nogal aan de prijs. En voor de vaste planten die gewoon in de openlucht stonden was het nog te vroeg in het jaar om een goede indruk te krijgen. Als “groene tip” kregen we een nog adres in de buurt om nog even de kruidenkwekerij van Katrin Leuchtenberg in Brögbern te bezoeken. Ze zou ons alvast telefonisch bij haar aanmelden, omdat ze toch veel samenwerken. Dit keurig nette kassencomplex bereikten we na 15 minuten rijden. De eigenaar nam ons mee in de warme kassen. Naast (eetbare) kruiden stonden er vele bladplanten en kamerplanten op lange betonnen plantentafels. Ook hingen er Tillandsia’s voor de verkoop, maar ook andere rariteiten en hier werden zelfs nog enkele contante aankopen gedaan. Hier waren we weer lekker opgewarmd en zo vloog deze koude zondagmiddag in maart snel voorbij en waren we om 18.00 uur weer op de carpoolplaats in Oldenzaal. We konden terugkijken op een interessante maar vooral gezellige Groei & Bloei-middag.


Mede mogelijk gemaakt door:

Boerderijwinkel de Veldmaat 

 

Fahner kwekerij

 

Kemerink hoveniersbedrijf


Tuintotaal Oldenzaal

https://www.tuintotaaloldenzaal.nl/

 


CONTACT

COLOFON Deze nieuwsbrief is een uitgave van Groei & Bloei Oldenzaal en omgeving en verschijnt 7 keer per jaar.

Voorzitter en webmaster: Corina Punte
Secretaris: Regina uit het Broek
Penningmeester: Hennie Droste
Coordinator activiteiten: Gerard Eppink
Contact: info@oldenzaal.groei.nl
Facebook: GroeiBloeiOldenzaal
Instagram: groeienbloei.oldenzaal

Deze oplage wordt verzonden naar 300 mailadressen.
Deelname aan een van onze activiteiten is altijd op eigen risico.

.

Naar boven