Oldenzaal
bekijk online
Nieuwsbrief

NAAR DE SITE

NIEUWSBRIEF 2023 NO 5

Inhoud

  • Jaaroverzicht
  • Activiteiten
  • Terugblikken
  • Sponsoren

Jaarprogramma 2023


Dagexcursie Tuinen in Drenthe

Op zondag 11 juni gaan we een dagexcursie maken naar twee privé-tuinen en een kwekerij in Drenthe. We gaan carpoolen met eigen auto’s en je dient zelf een lunchpakketje mee te nemen. Ga je ook mee? 

Tuin 1: De Hoftuin

In deze 2000 m2 grote tuin van de familie Hofstede kan men ideeën opdoen voor de inrichting van de eigen tuin. Er zijn verschillende combinaties van vaste planten, een rotsheuvel met waterval, een grote vijver, een tropisch gedeelte en een moestuin met vergeten groenten. Uiteraard krijgen we hier koffie/ thee met lekkers.

Kwekerij: Het Amsterdamscheveld

De kleinschalige kwekerij met ambachtelijke werkwijze van Roy Hofstede heeft een oppervlakte van 3000 m2. De planten zijn, vanuit zaad of stek, buiten of in een onverwarmde kas opgekweekt. Het assortiment varieert van tropische & exotische planten en winterharde cactussen tot bijzondere vaste planten en groenten. Maar ook bomen, schaduwplanten en zomerbloeiers, je komt het allemaal tegen op de kwekerij. Roy’s lievelingen zijn: Siernetel; Caladium; Scharlei en Reuzeslangenkruid. Echt een liefhebberskwekerij dus!

Tuin 2: Groene Vingers Advies

Midden in het Drentse land ligt op de plek van een vroeger weiland deze tuin van 3.000 m2. Ze is ontworpen door de eigenares Claudia Schipper die een tuinontwerpbureau heeft. In het gras gelegen bordervakken zijn fraai beplant in mooie tinten met stroken van Phlomis, Sedum en Hemerocallis. Tussen de beplanting zijn grote afwisselende vlakken bodembedekkers aangeplant. Ook is er een door een beukenhaag omgeven ronde vijver. Weids zicht op het omringende landschappen geven deze nog vrij jonge, maar veelbelovende tuin een eigen sfeer. 

Datum: zondag 11 juni 2023

Vertrek 09.00 uur

Verzamel-en vertrekpunt: Carpoolplaats t.o. Mac Donalds, Enschedesestraat, Oldenzaal

Kosten: € 10,- per persoon (dit is inclusief entree’s, rondleidingen en koffie met lekkers in de tuinen; u dient zelf een lunchpakket mee te nemen)

Carpoolkosten: € 5,- per persoon, te betalen aan de chauffeur 

Einde: om 18.00 uur zijn we weer terug in Oldenzaal 

Deelname en opgave: dit kan tot uiterlijk vrijdag 9 juni 2023 bij Gerard Eppink:  eppinkgerard@gmail.com of op 06.20480530 


4-daagse Tuinenreis naar het Weserbergland (Duitsland)

Op veler verzoek organiseert Gerard Eppink weer een tuinenreis: van donderdag 29 juni t/m zondag 2 juli staat er een vierdaagse tuinenreis op onze Groei & Bloei-agenda naar het Weserbergland in Duitsland. In deze regio langs de rivier de Weser is een afwisselend programma samengesteld met zoals sommigen uit ervaring kennen ook heel veel gezelligheid. We gaan met eigen auto’s carpoolen en vertrekken op donderdag 29 juni om 09.00 uur vanuit Twente en op zondag 2 juli zijn we rond 19.00 uur weer terug.

Op het vierdaagse reisprogramma staan tuinbezoeken aan o.a. Botanischer Garten & Stadtpark in Gütersloh; Freilandstauden Gieffers ( Kwekerij & Modeltuinen) in Rietberg; Landesgartenschau in Höxter; Kurpark Bad Pyrmont; Rattenvanger & Vakwerkstad Hamelen; Garten Bergschneider in Paderborn; Garten Brand in Salzkotten.


We verblijven drie nachten in Hotel-Pension Ridder in Mariënmünster/Kollerbeck.
Voor in totaal € 320,- per persoon kun je deelnemen. Bij de totaalprijs inbegrepen zijn: 3 x overnachting op basis van HalfPension (‘s morgens ontbijtbuffet en ‘s avonds 3-gangendiner); 3 x lunch; 3 x Kaffee & Kuchen; alle entree’s en rondleidingen; een 3-gangen- afscheidsdiner op zondag.
(Éénpersoonskamertoeslag voor de 3 nachten is € 30,-)
De totale benzinekosten zijn € 25,- per persoon, apart te betalen aan de chauffeur.
Niet inbegrepen zijn de consumpties bij de maaltijden en u dient zelf nog even een reisverzekering af te sluiten.
Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Uiterlijke opgave is 8 juni 2023 bij:
Gerard Eppink: eppinkgerard@gmail.com of op 06.20480530
Na opgave krijg je een uitgebreid reisprogramma.
 


Terugblik 22 april, dagexcursie naar Lentetuinen

Op zaterdag 22 april stond er een dagexcursie naar Lentetuinen in Leusden en omgeving op onze Groei & Bloei agenda. Het programma zag er als volgt uit:
We vertrokken met 19 personen carpoolend vanuit Oldenzaal om 09.00 uur. Om 10.30 uur werden we ontvangen door bloembindster Marieke Nolsen van Tuin In De Boomgaard. Op landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden ligt deze prachtige 1500 m2 grote tuin, waar rond die tijd de vele bloeiende voorjaarsbollen voor een waar bollenspektakel zorgden in de kleuren van het huis: geel en wit. Marieke heeft met haar tuin al in vele tuintijdschriften gestaan. Hier kregen we van haar een rondleiding inclusief koffie/thee met zelfgebakken lekkers in de landelijke keuken.
Daarna brachten we tegen 13.00 uur een bezoek aan Kwekerij Klein Hof in Terschuur. Op deze ecologische vasteplanten-kwekerij met borderplanten, schaduwplanten, en siergrassen worden planten gekweekt met een natuurlijk karakter. Hier kregen we koffie/thee om bij ons zelf meegebrachte lunchpakketje te gebruiken. Eigenlijk waren we nog wat te vroeg in het jaar, zodat het plantenaanbod wat tegen viel.
Als laatste werden we om 14.30 uur verwacht bij Tuin De Beukenhof in Barneveld. De eigenaren Hans & Ellen Lubbers lieten ons hun 10.000 m2 grote tuin zien met grote borders op kleur met vaste planten, een schaduwtuin, tuinkas, pluktuin en moestuin. Wij kwamen in deze tijd van het jaar voor de vele bloeiende bloembollen in allerlei lentekleuren. Jammer dat het motregende verder in de middag. Uiteraard kregen we hier ook koffie in de grote oranjerie. Al met al hadden we een bloeiende en gezellige lentedag. 

 


Terugblik Garten Picker 28 april

Op vrijdag 28 april j.l. zijn we met 25 leden om 13.00 uur naar Garten Picker in Weseke (Duitsland) geweest. Deze prachtige tuin kennen we van eerdere bezoeken in het zomerseizoen, maar in de lente als de vele bloembollen bloeien in de borders, de tuinkamers, bloempotten en vazen, blijkt een middagje tuinenbezoek inclusief Kaffee & Kuchen in de kapschuur ook zeer de moeite waard te zijn. Eigenaar Berthold Picker nam ons mee deze middag voor een rondleiding door alle tuinkamers en trakteerde ons op een waar “Frühlingsfest” oftewel Lentefeest! Natuurlijk hadden we ruim de mogelijkheid om in de kwekerij planten etc. te kopen. En daar werd volop gebruik van gemaakt. Met een volle kattenbak gingen we om 17.00 uur weer naar Twente. 


Terugblik avondbezoek 17 mei in Halle

Op woensdag 17 mei j.l. stond op onze Groei & Bloei-agenda een avondbezoek aan de privétuin van de familie Mulder in Halle, net over de Duitse grens bij Oud Ootmarsum. Gezien niet alle TomToms de juiste weg aangaven, duurde het tot 19.20 uur voordat alle 22 leden op het tuinadres aanwezig waren. De eigenaren Marcel & Marja ontvingen ons in hun grote tuin, en wisten te vertellen dat ze de tuin zelf hadden aangelegd. We zagen een groot gazon met zicht op de omliggende glooiende weilanden. Wat een mooie omgeving, en om via de landelijke weggetjes ernaartoe te rijden was al een genot. Het deed me even denken aan Limburg. Langs de verhoogde bakken in de groentetuin te lopen en even een kijkje in de tuinkas te nemen kwamen we bij de grote natuurlijk aangelegde vijver. De oude bomen die rondom stonden gaven schaduw en beschutting in de tuin.  Met 22 personen konden we precies allemaal na afloop in de grote serre zitten met zicht op de tuin, en de cake en koeken smaakten goed bij de koffie/thee. 


Mede mogelijk gemaakt door:

Boerderijwinkel de Veldmaat 

 

Fahner kwekerij

 

Kemerink hoveniersbedrijf

Tuintotaal Oldenzaal

https://www.tuintotaaloldenzaal.nl/

 


CONTACT

COLOFON Deze nieuwsbrief is een uitgave van Groei & Bloei Oldenzaal en omgeving en verschijnt 7 keer per jaar.

Voorzitter en webmaster: Corina Punte
Secretaris: Regina uit het Broek
Penningmeester: Hennie Droste
Coordinator activiteiten: Gerard Eppink
Contact: info@oldenzaal.groei.nl
Facebook: GroeiBloeiOldenzaal
Instagram: groeienbloei.oldenzaal

Deze oplage wordt verzonden naar 300 mailadressen.
Deelname aan een van onze activiteiten is altijd op eigen risico.

Naar boven