Oldenzaal
bekijk online
Nieuwsbrief

NAAR DE SITE

NIEUWSBRIEF 2023 NO 6

Inhoud

  • Jaaroverzicht
  • Activiteiten
  • Terugblikken
  • Sponsoren

Jaarprogramma 2023


Avondbezoek privétuin in Tilligte

 

Ook in de zomer organiseert onze Groei & Bloei-afdeling weer een avondexcursie in groepsverband naar een boeiende tuin of interessante kwekerij. Op niet al te grote afstand van Oldenzaal zijn genoeg mooie (particuliere) tuinen of kwekerijen te vinden die een bezoekje meer dan waard zijn. Ga je ook mee?  Deze keer gaan we naar de privétuin van één van onze leden, namelijk die van de familie Benneker, gelegen in het buitengebied tussen Tilligte, Lattrop en Oud Ootmarsum. De eigenaren Monique & Tonny wonen sinds 1997 op deze plek. Het tuinieren zit bij Tonny al van jongs af aan in het bloed en bij Monique is het tuinvirus “pas” sinds 10 jaar actief. De tuin is door de jaren heen ontstaan door steeds wisselende wensen en omstandigheden. Niet met een bepaald plan, maar puur uit liefhebberij en hebberigheid naar mooie planten.Er zijn nog een aantal oude fruitbomen in een boomgaard maar door een storm zijn er helaas wat gesneuveld. En verder is er niet veel wat nog doet denken aan een oude boerentuin.
Er zijn sinds 2020 verschillende borders in het gazon gemaakt en er is één border die al langer als prairieborder dient. We hebben de laatste jaren veel planten geselecteerd die droogte-resistent zijn, met het oog op steeds drogere zomers. En ook op bij-en vlinder-vriendelijkheid. Daarnaast zijn er een aantal éénjarigen, Dahlia’s, veel verschillende grassen en uiteraard vaste planten. En op verschillende plekken staan wilde bloemen.
Een moestuin is nog een wens van ons, maar her en der staan er slaplanten tussen de “gewone” planten. Een prima combinatie vinden wij. Over combinaties gesproken, eigenaar Monique vindt dat ze nog veel moet leren. Daarom vindt ze Groei & Bloei met haar verschillende tuinliefhebbers ook zo leuk, leerzaam en vooral gezellig. 

Het wordt dus een gezellige avond exclusief voor onze Groei & Bloei-leden, want je krijgt naast een rondleiding ook koffie/thee met lekkers aangeboden, zodat we alle indrukken nog even de revue kunnen laten passeren. Kijk je ook graag eens over andermans tuinhek, geef je dan wel even van te voren op! Groei & Bloei ziet jou graag, ga je ook mee?

Datum: woensdag 19 juli 2023

Vertrek: 18.30 uur vanaf het stadhuis te Oldenzaal   

Ontvangst: om 19.00 uur bij de familie Benneker 

Vervoer: met eigen auto’s (zo veel mogelijk carpoolen)  

Kosten: leden betalen € 3,- per persoon; niet-leden € 5,- (dit is incl. rondleiding en koffie/thee met lekkers; dit bedrag graag contant en gepast betalen bij vertrek)  

Carpoolkosten: € 1,50 per persoon, te betalen aan de chauffeur bij vertrek               

Einde: ± 22.00 uur bent u terug in Oldenzaal

Deelname: alléén mogelijk door zich vooraf op te geven bij Gerard Eppink op eppinkgerard@gmail.com of op 06.20480530. Dit kan tot uiterlijk 12 juli 2023.


Dagexcursie Brummense Tuinen 

Op zondag 13 augustus aanstaande staat er een dagexcursie naar twee privétuinen en een minikwekerij in Brummen en op de terugweg nog een privétuin in Lochem op onze Groei & Bloei agenda. Het programma ziet er als volgt uit:

We vertrekken carpoolend vanuit Oldenzaal om 09.00 uur.   
10.15 uur Tuin 1: De Brummense Overtuin  het oude centrum van het schilderachtige Brummen ligt deze parkachtige tuin van 5000 m2. In de voortuin staat een 175 jaar oude Liriodendron Tulipifera Grandiflora, oftewel de echte Tulpenboom; in de achtertuin ligt een rechthoekige vijver met aan weerskanten houten pergola’s; in de bostuin ligt een natuurlijke vijver omringd door schaduwplanten. Het geheel wordt aangevuld met tuinvazen, ornamenten en beelden. De tuintempel is de ultieme rustplek. We beginnen op de veranda van het sfeervolle huis met koffie/thee met lekkers. Daarna krijgen we een rondleiding van eigenaar Rik door de tuin. 11.45 uur Kwekerij: Sas’ Mini-Kwekerij. Op loopafstand bezoeken we deze kleinschalige dorpskwekerij en ontdekken we een verrassend assortiment vaste planten, siergrassen en éénjarigen. Eigenaar Saskia zal ons ontvangen. 

12.45 uur: Tuin 2: Tuin aan ‘t Leusveld.  
In het buitengebied van Brummen ligt deze prachtige tuin van 1 hectare groot. Gemengde borders en borders op kleur, twee totaal verschillende vijvers, een tuinkas waarin gezaaid en gekweekt wordt en een grassentuin liggen rondom een sfeervol rietgedekt huis. Hier beginnen we met de lunch en daarna neemt eigenaar Machteld ons mee door de tuin.

15.30 uur Tuin 3: Grondig Geniethen  
Rond een Scandinavisch huis aan de rand van Lochem ligt deze tuin. Vanaf de veranda met kuipplanten heb je zicht op de ‘binnentuin’ met kleurrijke beplanting en links daarvan een berceau (loofgang) met onder andere druiven en vijgen. Achter de beukenhaag vind je een gedeelte met verdiepte houten kas en mooie zwemvijver. Er is ook een droge tuin (gravelgarden) en diverse borders met heesters en bloemen die passen bij het landschap. Hier krijgen we van eigenaar Nitha, die ook gek is van bijzondere brocante, uitleg en sluiten de dag af met een glas wijn en knabbeltjes. 

Kortom, het wordt een heerlijke dag Genieten met hoofdletter G! Tegen 18.00 uur zullen we weer in Oldenzaal terug zijn. Lijkt je een dagje tuinen kijken leuk, geef je dan wel even van te voren op.


Datum: zondag 13 augustus 2023
Tijd: van 09.00 tot 18.00 uur
Verzamelplaats: carpoolplaats t.o. Mac Donald aan de Enschedesestraat te Oldenzaal
Vertrek: 09.00 uur
Kosten: €25,- voor leden/ €30,- voor niet-leden, aub contant te voldoen bij vertrek (dit is inclusief entree’s; rondleidingen; koffie/thee met lekkers in de eerste tuin; lunch in de tweede tuin; glaasje wijn met knabbeltjes in de laatste tuin)
Carpoolkosten: €5,- per persoon, te voldoen aan de chauffeur
Tip: neem ook contant geld mee voor eventuele plantenaankopen

Deelname en opgave: dit kan tot uiterlijk 5 augustus 2023 bij Gerard Eppink op tel.nr. 06.20480530 of via mailadres eppinkgerard@gmail.com 


 


Terugblik Plantenruilbeurs 3 juni

Op zaterdag 3 juni j.l. hadden we na vele jaren weer eens een plantenruilbeurs georganiseerd, ook weer op het erf van Regina & Johnny Uit het Broek in het buitengebied van Losser. De spelregels dat je met gesloten portemonnee planten, stekken en zaden kunt ruilen bleek aan te slaan. Tegen 09.30 uur kwamen de eerste plantjesliefhebbers al binnen. Er werden niet alleen planten ingebracht maar ook tuinboeken, zinken gieters en zaden en bloembollen. De meeste leden kwamen met de auto maar ook in een doos achterop de fiets konden heel wat vaste planten vervoerd worden.
Er was zelfs een Groei & Bloei lid die niet met lege handen wilde komen en bracht daarom een doos chocolaatjes in. Onder het genot van een kop koffie of thee met zelfgebakken koek kon men alle ingebrachte spullen bekijken. Om 10.00 uur opende Regina de ruilbeurs.

 Inmiddels waren er ook niet-leden op deze gezellige ochtend afgekomen. In totaal zijn er een 39 bezoekers geweest en rond 11.30 uur ging eenieder met zijn nieuwe planten-aanwinst weer huiswaarts. Velen maakten nog even gebruik van een rondleiding van Regina door de grote tuin. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde plantjesruilbeurs op deze zaterdagochtend met bekende maar ook met een aantal nieuwe gezichten.
 


Terugblik dagexcursie Tuinen in Drenthe

Op zondag 11 juni j.l. zijn we met 20 leden naar Erica in de provincie Drenthe geweest. Daar werden we iets na 10.00 uur ontvangen door de familie Hofstede in hun Hoftuin. 

We begonnen met koffie met een aardbeientaartje op het overdekte terras in de tuin. Daarna werden we opgedeeld in twee groepen om zo via de vogeltjesroute en smalle paadjes door de tuin te wandelen. Rond 12.30 uur kon ieder zijn lunchpakket nuttigen. Groei & Bloei-lid Gérard Egberink verraste ons met een vers hardgekookt scharrelei van eigen kippen.

Daarna nam Roy Hofstede ons mee naar zijn exotische kwekerij Het Amsterdamscheveld. Een zeer uitgebreid aanbod wakkerde onze koopdrang aan. Met kratjes vol gingen we naar de auto’s, nadat we nog een verfrissend waterijsje kregen met het warme zonnige weer. 

 

Als laatste bezochten we nog een vrij jonge tuin van Claudia in Holsloot. Hier werden we in de serre en onder de parasol ontvangen met appeltaart. Middels een wandeling langs de borders en vijvertuin kregen we een goed beeld van de vele bodembedekkers die het met deze droogte best moeilijk hadden. 

Na een koud glas water was het tijd om te gaan en reden we weer terug naar Twente. We konden terugkijken op een lange warme en zonnige, bloeiende maar vooral zeer gezellige Groei & Bloei-dag.

 


Mede mogelijk gemaakt door:

Boerderijwinkel de Veldmaat 

 

Fahner kwekerij

 

Kemerink hoveniersbedrijf


CONTACT

COLOFON Deze nieuwsbrief is een uitgave van Groei & Bloei Oldenzaal en omgeving en verschijnt 7 keer per jaar.

Voorzitter en webmaster: Corina Punte
Secretaris: Regina uit het Broek
Penningmeester: Hennie Droste
Coordinator activiteiten: Gerard Eppink
Contact: info@oldenzaal.groei.nl
Facebook: GroeiBloeiOldenzaal
Instagram: groeienbloei.oldenzaal

Deze oplage wordt verzonden naar 300 mailadressen.
Deelname aan een van onze activiteiten is altijd op eigen risico.

Naar boven