Oldenzaal
bekijk online
Nieuwsbrief 2024-no2

NAAR DE SITE

Inhoud

  • Agenda 2024
  • 6 april Noaberlezing schaduwtuin door Cor van Gelderen
  • 28 april dagexcursie Gelderland
  • 15 mei, avondbezoek met planterruil
  • Opentuinenweekend 15 en 16 juni
  • Terugblik ALV
  • Terugblik middagexcursie Dinkeltuin
  • Tip: tienpuntenplan, vermijd bestrijdingsmiddelen
  • Mede mogelijk gemaakt door:

Deelname aan een van onze activiteiten is altijd op eigen risico.


Ook dit jaar gaan we weer graag samen met jullie op pad. Onze jaaragenda is weer goed gevuld. Voor de actuele informatie ga je naar onze site

Agenda 2024


6 april, Noaberlezing schaduwtuinen, aanmelden vooraf noodzakelijk

Presentatie door Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld
https://esveld.nl/

Deze lezing gaat over schaduw in de tuin en welke planten zich daar goed voelen. Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld  in Boskoop neemt ons mee in de mogelijkheden van tuinieren in een schaduwtuin. Zijn zojuist uitgebrachte boek "Schitteren in de schaduw" vormt de leidraad voor deze middag.

In de schaduw van bomen, aan de noordkant van de schutting of van die te hoge schuur van de buren, daar wil het nooit zo goed groeien allemaal. Planten blijven toch een beetje achter of erger nog, ze doen het helemaal niet. Dat is vaak toch een kwestie van de juiste plant op de juiste plaats zetten. Daar gaat het in de lezing de schaduwtuin over, welke vasteplanten geven een kleurtje aan de tuin ook als er vrijwel geen zonnestraaltje komt, wat voor klimplanten kunnen goed in de schaduw groeien? Er zijn natuurlijk meer dan genoeg interessante en prachtige planten die van nature de zon liever mijden. Maar de ene schaduw is de andere niet, droge schaduw of een vochtige bosbodem, het is nogal een verschil.

Datum: 6 april 2024
Tijd:
14.00 – 17.00 uur

Locatie: Frans op den Bult, Hengelosestraat 6 te Deurningen
Kosten: leden 5,00  en niet-leden 7,50 inclusief koffie bij ontvangst
Vooraf aanmelden is verplicht en kan tot en met dinsdag 2 april via dit aanmeldformulier https://forms.gle/NfP8WMbzxNsDyf8d7

Groei & Bloei Almelo, Enschede- Losser, Hengelo en Oldenzaal
De regiomiddag is een samenwerkingsverband waarin de verschillende Groei & Bloei verenigingen uit deze regio gezamenlijk een lezing organiseren.


28 April: dagexcursie Lentetuinen in Gelderland 

Op zondag 28 april aanstaande gaan we een dagexcursie maken naar één tuinenpark en twee privé-tuinen in Gelderland om van de lentekleuren te genieten. We gaan carpoolen met eigen auto’s en je dient zelf een lunchpakketje mee te nemen. Ga je ook mee? 

Tuin 1: Tuin de Lage Oorsprong te Oosterbeek 

In dit tuinenpark van Leonard Springer met verschillen tuinkamers zien we o.a. een fruitmuur, oranjerie, kruidentuin, berceau, vijver, waterloop, tuinkas en labyrint. Dankzij groenontwerper Jacqueline van der Kloet is er het hele jaar genieten van alle geur en kleur, rond deze tijd dus van de bloembollen. Uiteraard beginnen we hier met koffie/ thee met lekkers in de Orangerie.

Tuin 2: Tuin Annaparte te Hoog Soeren

Tuinontwerpster Anneke Stolk is eigenaar van deze kleurrijke tuin van 2000 m2. Zij zal ons rondleiden. We krijgen kleurige borders te zien, maar ook een vuurplaats, een vijver, begroeide pergola’s, een oosters geïnspireerde border met prieeltje. Alles afgewisseld met diverse zitjes en kunstobjecten. In het Groei & Bloei nummer van januari/februari 2024 staat een uitgebreid artikel over deze tuin. Hier krijgen we koffie/thee met een lekkernij en is er de mogelijkheid om je eigen lunchpakket te nuttigen. Ook zijn er plantjes te koop bij Anneke, denk aan contant geld!

Tuin 3: Schaduwtuin Engelandsweg te Wezep 

In deze weelderige bostuin van 1500 m2 staan voornamelijk zeldzame schaduwplanten zoals Trillium, Jeffersonia, Arisaema, Polygonatum, Disporum, Disporopsis, Podophyllum, Glaucidium en Epimedium. Deze schaduwrijke tuin met haar gevarieerde plantencollectie van zowel inheemse alsook uitheemse soorten is in april en mei op zijn mooist. Eigenaar Jeroen Jansen zal ons rondleiden. Hier sluiten we de dag gezellig af met een borrelplank.

Datum: zondag 28 april 2024
Vertrek: 09.00 uur
Verzamel-en vertrekpunt: Carpoolplaats t.o. Mac Donalds, Enschedesestraat, Oldenzaal
Kosten: € 22,50 per persoon (dit is inclusief entree’s, rondleidingen en koffie met lekkers in de tuinen; u dient zelf een lunchpakket mee te nemen)
Carpoolkosten: € 10,- per persoon, te betalen aan de chauffeur 
Einde: om 18.00 uur zijn we weer terug in Oldenzaal 

Deelname en opgave: dit kan tot uiterlijk zaterdag 20 april bij Gerard Eppink:  eppinkgerard@gmail.com of via een Whatsapp op 06.20480530 


15 mei, avondbezoek en plantenruil

Op woensdag 15 mei aanstaande houden we weer een plantenruilbeurs, deze keer in combinatie met het Avondbezoek aan een privétuin. De ruilbeurs zal worden gehouden bij Johnny & Regina uit het Broek op het erf in Losser. Na afloop krijgen we een rondleiding door hun prachtige tuin.
In deze vooraankondiging doen we alvast een oproep om stekken en plantjes op te poten. Maar ook bloempotten of tuinzaden, bloembollen, tuingereedschap, tuinboeken of tuingieters kunnen dan worden geruild. Dus kijk ook even in je schuur, tuinkas of boekenkast en misschien maak je er een andere tuinliefhebber blij mee straks.
Tip: Begin dus nu alvast om je in te brengen planten op te poten en te voorzien van naam en kleur en hoogte. Succes alvast!

Datum: woensdag 15 mei 2024
Tijd:18.30 uur
Locatie: fam. Uit het Broek, Veldmatenweg 4, 7581 PP Losser
Parkeren: P-plaats is met bord aangegeven.
Deelnamekosten: gratis Opentuinendagen 15 en 16 juni. Stel jij jouw tuin ook open?

Samen met Groei en Bloei Hengelo doen we dit jaar mee aan het landelijke opentuinen weekend van Groei en Bloei. Durf jij  jouw tuin ook open te stellen dan mag je dit doorgeven aan Gerard Eppink. Je kunt natuurlijk ook gewoon even bellen en overleggen of dit iets voor je is. Onze ervaring is dat je tijdens zo een opentuinendag erg veel lieve geïnteresseerde mensen krijgt in jouw tuin. Hierdoor zie je je tuin door de ogen van een ander, en dan ziet hij er vaak heel erg mooi uit.  We horen graag of je hiervoor interesse hebt.

Tot nu toe hebben we 14 aanmeldingen.


Terugblik ALV

Op woensdag 31 januari hadden we onze jaarlijkse ledenvergadering in de Abdij te Oldenzaal. Vanaf 19.30 uur kwamen de bekende agendapunten ter sprake, waarbij 34 leden aanwezig waren. Onder het genot van koffie/thee met een petit four gaf voorzitter Corina Punte een PowerPoint presentatie en werd tevens het jaarprogramma 2024 gepresenteerd. Na de pauze was als gastspreker uitgenodigd Kruidenvakvrouw Simone Pots. In deze interactieve lezing “De Wilde Pluk” gaf ze ons een andere kijk op de “gewone” planten en bomen om ons heen waarbij alle zintuigen werden aangesproken en kregen we tevens zelfgemaakte kruidenhapjes te proeven. Uiteraard konden we ook met elkaar proosten op een vruchtbaar tuinseizoen en werd er nog gezellig nagepraat in de Abdij.

Terugblik Middagexcursie De Dinkeltuin

Op vrijdag 16 februari kwamen we met 20 leden uit heel Twente en zelfs uit Duitsland naar de Dinkeltuin van Cor & Maria van Bakel in Denekamp. Om 14.00 uur werden we bij het tuinhek opgewacht. Via het pad langs het huis en border met helleborussen kwamen we in de achtertuin. In de borders stonden allerlei soorten sneeuwklokjes met naambordjes erbij. In het gazon lag een border met mini-cyclamen. Via het pad door de bostuin kwam men bij de tuinkas. Daar stonden nog meer sneeuwklokjes in potjes. De motregen deerde ons niet en binnen stond de koffie klaar met zelfgebakken lekkers. Er werd nog lang nagepraat in hun gezellige woonkeuken. Bij vertrek rond 16.00 uur konden we het niet laten om nog sneeuwklokjes te kopen, die stonden uitgestald in de garage. We kunnen terugkijken op een hele gezellige en boeiende middag. Cor & Maria, nogmaals dank!


Groei & Bloei instructievideo: zelf plantpotjes maken

Er zijn diverse potjespersen te vinden, we laten hier een eenvoudige zien. Zet de potjes bij elkaar in een lage bak dan hebben ze wat steun aan elkaar en is het makkelijker water geven. Je hebt ook potjespersen waar je papieren potjes mee kunt maken. 

Link

Klimaatvriendelijk tuinieren

Klimaatvriendelijk tuinieren in 2023? Het Groei & Bloei Tienpuntenplan helpt je op weg!

In 2022 bestond Groei & Bloei 150 jaar. Een feestelijk jaar voor een terugblik op 150 jaar tuinieren, maar ook om uit te kijken naar het tuinieren van de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. 
Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren. 

In de komende nieuwsbrieven belichten we telkens een van de tien punten uit het tienpuntenplan. 
Mocht je zelf goede tips hebben over een van deze punten mag je ons dat mailen. die delen we dan graag in een van de volgende nieuwsbrieven.

Stap 10 uit het tienpuntenplan: vermijd bestrijdingsmiddelen

Wil je klimaat- en natuurvriendelijk tuinieren, gebruik dan zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Is het echt noodzakelijk, kies dan voor biologische middelen die selectief werken (alleen voor de kwaal die je aan wilt pakken).

Biologisch tuinieren

Wie kiest voor biologisch wil het evenwicht in de tuin niet verstoren en gebruikt biologische producten. Biologische producten en planten worden op zo’n manier geproduceerd dat de natuurlijke kringloop zoveel mogelijk in stand wordt gehouden. Als jouw tuin in evenwicht is heb je weinig tot geen bestrijdingsmiddelen nodig. Dat is het doel!  https://groei.nl/tuin/tuinplanten/heesters-en-bomen/10-vermijd-bestrijdingsmiddelen

 


Mede mogelijk gemaakt door:

Boerderijwinkel de Veldmaat 

 

Fahner Kwekerij

 

Kemerink hoveniersbedrijf


CONTACT

COLOFON Deze nieuwsbrief is een uitgave van Groei & Bloei Oldenzaal en omgeving en verschijnt 10 keer per jaar.

Voorzitter en webmaster: Corina Punte
Secretaris: Regina uit het Broek
Penningmeester: Hennie Droste
Coordinator activiteiten: Gerard Eppink
Contact: info@oldenzaal.groei.nl
Facebook: GroeiBloeiOldenzaal
Instagram: groeienbloei.oldenzaal

Deze oplage wordt verzonden naar 300 mailadressen.
Deelname aan een van onze activiteiten is altijd op eigen risico.

Naar boven