Met 19 personen hebben we twee tuinen bezocht en een kwekerij.
Samen met het Groei & Bloei Hengelo hebben we mee gedaan aan het landelijke opentuinenweekend. Onder de naam Tukkertuinen waren er 15 tuinen geopend. Wij vonden het een groort succes en organiseren dit volgend jaar graag weer samen met onze buurafdelingen.
Onze tuinenreis naar Engeland was van 3 tot en met 6 juni. Met 39 personen hebben we per bus een reis door een deel van Engeland gemaakt. De tuinen die we hebben gezien waren onder andere Sissinghurst en Great Dixter. Deze reis heeft veel inspiratie opgeleverden vooral ook een erg gezellige week samen.
Op zaterdag 25 mei j.l. zijn we met 33 leden van de afdelingen Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal met een touringcar van Ter Beek naar Boskoop geweest. Vanaf de parkeerplaats bij Van der Valk in Hengelo vertrokken we om 07.30 uur. De busrit verliep voorspoedig met koffie en een koek onderweg en na twee uur rijden kwamen we aan bij Kwekerij Plantentuin Esveld in Boskoop.
Cor van Gelderen nam ons mee de kas in en gaf uitleg over het ontstaan van de kwekerij. Daarna konden we de Japanse Esdoorntuin bekijken, deze ligt achteraan op de kwekerij. Om 11.00 uur was het tijd voor koffie met gebak.
Aan de straat het Rijneveld stonden vlaggen van kwekerijen die ook bezocht konden worden. Tegenover Esveld deed een privétuin ook mee, deze was zeer de moeite waard om te bezoeken.
Uiteindelijk gingen we met onze plantenaankopen naar huis: onderin in de laadruimte van de touringcar was het een jungle van planten. Vanwege de regen zijn we iets eerder terug naar Twente gereden. Volgens goed gebruik konden we in de bus nog gezellig genieten van een glaasje wijn met blokjes kaas en worst.
Ook deze dag kan op het lijstje: Genieten met Groei & Bloei!
Op woensdag 15 mei j.l. hadden we ook weer een plantenruilbeurs georganiseerd, dit jaar niet op een zaterdagochtend maar op een avond. En ook weer op het erf van Regina & Johnny Uit het Broek in het buitengebied van Losser. De spelregels dat je met gesloten portemonnee planten, stekken, zaden en tuinboeken etc. kunt ruilen bleek ook dit jaar weer aan te slaan.
Tegen 18.30 uur kwamen de eerste plantjesliefhebbers al binnen. Er was een speciale P-plaats in het weiland en er kwamen ook leden op de fiets. Er werden niet alleen stekken en planten ingebracht maar ook tuinboeken, kruiden en zaden, bloembollen en bloempotten.
Met borden werden de groepen planten zoals o.a. Zonnig, Schaduw, Kruiden en Fruit aangegeven.
Onder het genot van een kop koffie of thee met zelfgebakken cake werd eenieder ontvangen op het terras en kon men daarna alle ingebrachte planten etc. bekijken. Regina gaf ons nog eerst een rondleiding door haar prachtige tuin. Om 19.30 uur opende Regina de ruilbeurs middels het luiden van de bel.
Inmiddels waren er ook niet-leden op deze gezellige avond afgekomen. In totaal zijn er een 30 tal bezoekers geweest en sloten we rond 21.00 uur de avond af met een glaasje frisdrank en ging uiteindelijk eenieder met zijn of haar nieuwe aanwinst weer huiswaarts. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde en gezellige plantjesruilbeurs op deze warme woensdagavond in mei, met bekende maar ook met een aantal nieuwe gezichten. Graag tot een volgende keer!
Op zondag 28 april j.l. zijn we met 20 leden een dag op pad geweest naar drie totaal verschillende tuinen. In De Lage Oorsprong te Oosterbeek werden we in de oranjerie ontvangen met koffie & appeltaart. We kregen uitleg over het prachtige landgoed, dat ook als trouwlocatie gebruikt wordt.
Na 40 minuten rijden kwamen we aan bij Tuin Annaparte in Hoog Soeren. Deze mooie privétuin ligt op een helling en rondom glooiende gazons staan oude bomen en vaste planten. In een grote kring gezeten konden we ons lunchpakket nuttigen met koffie of thee. De eigenaresse kon boeiend vertellen over de waterhuishouding in deze tuin.
Daarna reden we naar Wezep om de Schaduwtuin Engelandsweg te bezoeken. De eigenaar stond ons al op te wachten op de oprit. Na de koffie nam hij ons mee door de grote bostuin. We besloten de dag op het ruime overdekte terras met een heerlijke borrelplank en een glaasje wijn. Zelfs in de tuinhaard brandde het vuur.
Met heel veel verhalen en mooie indrukken en de nodige plantjes gingen we weer naar Oldenzaal terug. Eindconclusie: wat een mooie afwisselende Groei & Bloei dag was dat.
Met een opkomst van 60 gasten kijken we terug op een geslaagde lezing. Deze Noaberlezingen organiseren we eens per jaar met onze noaber verenigingen van Groei en Bloei Hengelo, Enschede - Losser en Almelo.
Op vrijdag 16 februari kwamen we met 20 leden uit heel Twente en zelfs uit Duitsland naar de Dinkeltuin van Cor & Maria van Bakel in Denekamp. Om 14.00 uur werden we bij het tuinhek opgewacht. Via het pad langs het huis en border met helleborussen kwamen we in de achtertuin. In de borders stonden allerlei soorten sneeuwklokjes met naambordjes erbij. In het gazon lag een border met mini-cyclamen. Via het pad door de bostuin kwam men bij de tuinkas. Daar stonden nog meer sneeuwklokjes in potjes. De motregen deerde ons niet en binnen stond de koffie klaar met zelfgebakken lekkers. Er werd nog lang nagepraat in hun gezellige woonkeuken. Bij vertrek rond 16.00 uur konden we het niet laten om nog sneeuwklokjes te kopen, die stonden uitgestald in de garage. We kunnen terugkijken op een hele gezellige en boeiende middag. Cor & Maria, nogmaals dank!
Op woensdag 31 januari hadden we onze jaarlijkse ledenvergadering in de Abdij te Oldenzaal. Vanaf 19.30 uur kwamen de bekende agendapunten ter sprake, waarbij 34 leden aanwezig waren. Onder het genot van koffie/thee met een petit four gaf voorzitter Corina Punte een PowerPoint presentatie en werd tevens het jaarprogramma 2024 gepresenteerd. Na de pauze was als gastspreker uitgenodigd Kruidenvakvrouw Simone Pots. In deze interactieve lezing “De Wilde Pluk” gaf ze ons een andere kijk op de “gewone” planten en bomen om ons heen waarbij alle zintuigen werden aangesproken en kregen we tevens zelfgemaakte kruidenhapjes te proeven. Uiteraard konden we ook met elkaar proosten op een vruchtbaar tuinseizoen en werd er nog gezellig nagepraat in de Abdij.
Woensdag 1 november 2023 hadden we een lezing over de tuinen van Demen door Martje van den Bosch. Ze deed dit met veel passie en het was zeer interessant. We hebben afgesproken om in 2024 met onze club in de tuinen te komen kijken. Na afloop konden we nog allerlei bloembollen kopen. We waren met 45 personen.
Op dinsdag 3 oktober 2023 hadden we een workshop bloempotbeplanten met een mooie ring en bollen en plantjes. Voor 18 personen was dit een gezellige avond.
Onze leden verwendag 10 september 2023: de tuinen van Herinckhave waar we koffie/thee en gebak aangeboden kregen. Daarna gingen we naar het erf van onze leden Ans en Gerard Egberink om zijn dahlia collectie en moestuin te bewonderen. Er werd geborreld met wat versnaperingen. Tot slot werd er gegeten bij Wild Bijzonder Vissen. Heerlijke kibbeling met allerlei bijlagen. Het was een geslaagde dag met 35 personen.
Zondag 13 augustus 2023 een dagexcursie naar de tuinen van Brummen. Met 24 personen op weg naar mooie tuinen. Iedereen was na afloop zeer positief.
Woensdag 19 juli 2023: avondbezoek bij de familie Benneker in Tilligte. Een mooie gerenoveerde boerderij met bijpassende tuin. Ondanks de droogte zag het er mooi uit. Na het ronddwalen met 30 tuinliefhebbers, kregen we koffie/thee en eigengemaakt gebak.
28 juni t/m 2 juli 2023: onze tuinenreis naar het Weserbergland met 17 personen. Gerard Eppink, onze activiteiten coördinator, had deze reis tot in de puntjes georganiseerd. We hebben hele mooie tuinen gezien, lekker gegeten en geborreld
Op zondag 11 juni j.l. zijn we met 20 leden naar Erica in de provincie Drenthe geweest. Daar werden we iets na 10.00 uur ontvangen door de familie Hofstede in hun Hoftuin. We begonnen met koffie met een aardbeientaartje op het overdekte terras in de tuin. Daarna werden we opgedeeld in twee groepen om zo via de vogeltjesroute en smalle paadjes door de tuin te wandelen. Rond 12.30 uur kon ieder zijn lunchpakket nuttigen. Groei & Bloei-lid Gérard Egberink verraste ons met een vers hardgekookt scharrelei van eigen kippen. Een zeer uitgebreid aanbod wakkerde onze koopdrang aan. Met kratjes vol gingen we naar de auto’s, nadat we nog een verfrissend waterijsje kregen met het warme zonnige weer. Daarna nam Roy Hofstede ons mee naar zijn exotische kwekerij Het Amsterdamscheveld.
Als laatste bezochten we nog een vrij jonge tuin van Claudia in Holsloot. Hier werden we in de serre en onder de parasol ontvangen met appeltaart. Middels een wandeling langs de borders en vijvertuin kregen we een goed beeld van de vele bodembedekkers die het met deze droogte best moeilijk hadden. Na een koud glas water was het tijd om te gaan en reden we weer terug naar Twenthe. We konden terugkijken op een lange warme en zonnige, bloeiende maar vooral zeer gezellige Groei & Bloei-dag.
Op zaterdag 3 juni j.l. hadden we na vele jaren weer eens een plantenruilbeurs georganiseerd, ook weer op het erf van Regina & Johnny Uit het Broek in het buitengebied van Losser. De spelregels dat je met gesloten portemonnee planten, stekken en zaden kunt ruilen bleek aan te slaan. Tegen 09.30 uur kwamen de eerste plantjesliefhebbers al binnen. Er werden niet alleen planten ingebracht maar ook tuinboeken, zinken gieters en zaden en bloembollen. De meeste leden kwamen met de auto maar ook in een doos achterop de fiets konden heel wat vaste planten vervoerd worden.
Er was zelfs een Groei & Bloei lid die niet met lege handen wilde komen en bracht daarom een doos chocolaatjes in. Onder het genot van een kop koffie of thee met zelfgebakken koek kon men alle ingebrachte spullen bekijken. Om 10.00 uur opende Regina de ruilbeurs.
Inmiddels waren er ook niet-leden op deze gezellige ochtend afgekomen. In totaal zijn er een 39 bezoekers geweest en rond 11.30 uur ging eenieder met zijn nieuwe planten-aanwinst weer huiswaarts. Velen maakten nog even gebruik van een rondleiding van Regina door de grote tuin. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde plantjesruilbeurs op deze zaterdagochtend met bekende maar ook met een aantal nieuwe gezichten.
Op woensdag 17 mei j.l. stond op onze Groei & Bloei-agenda een avondbezoek aan de privétuin van de familie Mulder in Halle, net over de Duitse grens bij Oud Ootmarsum. Gezien niet alle TomToms de juiste weg aangaven, duurde het tot 19.20 uur voordat alle 22 leden op het tuinadres aanwezig waren. De eigenaren Marcel & Marja ontvingen ons in hun grote tuin, en wisten te vertellen dat ze de tuin zelf hadden aangelegd. We zagen een groot gazon met zicht op de omliggende glooiende weilanden. Wat een mooie omgeving, en om via de landelijke weggetjes ernaartoe te rijden was al een genot. Het deed me even denken aan Limburg. Langs de verhoogde bakken in de groentetuin te lopen en even een kijkje in de tuinkas te nemen kwamen we bij de grote natuurlijk aangelegde vijver. De oude bomen die rondom stonden gaven schaduw en beschutting in de tuin. Met 22 personen konden we precies allemaal na afloop in de grote serre zitten met zicht op de tuin, en de cake en koeken smaakten goed bij de koffie/thee.
Op vrijdag 28 april j.l. zijn we met 25 leden om 13.00 uur naar Garten Picker in Weseke (Duitsland) geweest. Deze prachtige tuin kennen we van eerdere bezoeken in het zomerseizoen, maar in de lente als de vele bloembollen bloeien in de borders, de tuinkamers, bloempotten en vazen, blijkt een middagje tuinenbezoek inclusief Kaffee & Kuchen in de kapschuur ook zeer de moeite waard te zijn. Eigenaar Berthold Picker nam ons mee deze middag voor een rondleiding door alle tuinkamers en trakteerde ons op een waar “Frühlingsfest” oftewel Lentefeest! Natuurlijk hadden we ruim de mogelijkheid om in de kwekerij planten etc. te kopen. En daar werd volop gebruik van gemaakt. Met een volle kattenbak gingen we om 17.00 uur weer naar Twente.
Op zaterdag 22 april stond er een dagexcursie naar Lentetuinen in Leusden en omgeving op onze Groei & Bloei agenda. Het programma zag er als volgt uit:
We vertrokken met 19 personen carpoolend vanuit Oldenzaal om 09.00 uur. Om 10.30 uur werden we ontvangen door bloembindster Marieke Nolsen van Tuin In De Boomgaard. Op landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden ligt deze prachtige 1500 m2 grote tuin, waar rond die tijd de vele bloeiende voorjaarsbollen voor een waar bollenspektakel zorgden in de kleuren van het huis: geel en wit. Marieke heeft met haar tuin al in vele tuintijdschriften gestaan. Hier kregen we van haar een rondleiding inclusief koffie/thee met zelfgebakken lekkers in de landelijke keuken.
Daarna brachten we tegen 13.00 uur een bezoek aan Kwekerij Klein Hof in Terschuur. Op deze ecologische vasteplanten-kwekerij met borderplanten, schaduwplanten, en siergrassen worden planten gekweekt met een natuurlijk karakter. Hier kregen we koffie/thee om bij ons zelf meegebrachte lunchpakketje te gebruiken. Eigenlijk waren we nog wat te vroeg in het jaar, zodat het plantenaanbod wat tegen viel.
Als laatste werden we om 14.30 uur verwacht bij Tuin De Beukenhof in Barneveld. De eigenaren Hans & Ellen Lubbers lieten ons hun 10.000 m2 grote tuin zien met grote borders op kleur met vaste planten, een schaduwtuin, tuinkas, pluktuin en moestuin. Wij kwamen in deze tijd van het jaar voor de vele bloeiende bloembollen in allerlei lentekleuren. Jammer dat het motregende verder in de middag. Uiteraard kregen we hier ook koffie in de grote oranjerie. Al met al hadden we een bloeiende en gezellige lentedag.
Zaterdag 1 april 2023 hadden we samen met afd. Almelo, Hengelo en Enschede/Losser een lezing georganiseerd bij Frans op den Bult in Hengelo. Martijn Aalbrecht kwam ons van alles vertellen over het voedselbos. Hij had een goed verhaal en mooie dia’s. We waren met 48 personen. We zijn later nog met een aantal in zijn voedselbos gaan kijken.
Op zondagmiddag 5 maart j.l. zijn we met 20 leden naar “de net iets andere” Kwekerij Pflanze & Co in Lingen geweest. Na een klein uur rijden vanuit Oldenzaal begonnen we bij Gaststätte Niemann in Clusorth om 14.00 uur met uiteraard Kaffee & Kuchen. Tegen 15.00 uur kwamen we aan bij de om de hoek gelegen kwekerij en stond eigenaar Renate Brinkers (met leren hoed op) ons op de parkeerweide al op te wachten. Hier kregen we uitleg middels een rondleiding over de kleine kwekerij en door de naastgelegen tuin. Zo zagen we grote plastic kweektunnels met een groot assortiment aan cyclamen in allerlei kleuren. Maar ook botanische rariteiten/kuipplanten en hosta’s. De tunnels werden verwarmd met heaters en overal onder de plantentafels stonden muizenvallen. Omdat de Cyclaam een knolgewas is, zijn de muizen daar dol op. Eigenaar Renate staat ook vaak op plantenbeurzen met haar cyclamen en tropische planten in combinatie met brocante. Bij de kassa had ze het nodige antiek & brocante uitgestald. Wat de Helleborussen betreft, hier hadden we meer van verwacht, helaas was dat aanbod maar erg klein en de paar planten die ze had in pot waren nogal aan de prijs. En voor de vaste planten die gewoon in de openlucht stonden was het nog te vroeg in het jaar om een goede indruk te krijgen. Als “groene tip” kregen we een nog adres in de buurt om nog even de kruidenkwekerij van Katrin Leuchtenberg in Brögbern te bezoeken. Ze zou ons alvast telefonisch bij haar aanmelden, omdat ze toch veel samenwerken. Dit keurig nette kassencomplex bereikten we na 15 minuten rijden. De eigenaar nam ons mee in de warme kassen. Naast (eetbare) kruiden stonden er vele bladplanten en kamerplanten op lange betonnen plantentafels. Ook hingen er Tillandsia’s voor de verkoop, maar ook andere rariteiten en hier werden zelfs nog enkele contante aankopen gedaan. Hier waren we weer lekker opgewarmd en zo vloog deze koude zondagmiddag in maart snel voorbij en waren we om 18.00 uur weer op de carpoolplaats in Oldenzaal. We konden terugkijken op een interessante maar vooral gezellige Groei & Bloei-middag.
Terugblik Algemene Leden Vergadering
Op dinsdag 31 januari j.l. waren maar liefst 39 leden (inclusief ons bestuur) aanwezig in Ontmoetingsruimte De Abdij te Oldenzaal op onze jaarlijkse ALV. Na ontvangst tegen 19.30 uur met koffie/thee met een petit four werden de standaard agendapunten door het bestuur afgehandeld met een PowerPoint presentatie. In de pauze kon men een drankje halen aan de bar.
Daarna kreeg Gerrie Veenstra van Kwekerij en sfeertuin De Botterhutte uit Halle het woord. Middels prachtige foto’s nam hij ons mee in de wereld van de schaduwplanten.
We zagen vele vaste schaduwplanten die wel van humus en vocht houden. Halverwege de lezing was een kleine pauze en kregen we nog een tweede consumptie met enkele warme hapjes. Al met al werden er zo’n kleine 100 planten behandeld, waaronder o.a. Dipheylleia Cymosa, met witte bloem en later in het jaar blauwe bessen (hoogte 80cm); Podophyllum Spotty Dotty, een makkelijke plant met blad zo groot als een ontbijtbord; Epimedum Amber Queen, plant met geel bloempje en bloeit 6 weken; Boehmeria Plantonifolia, een edele schaduwplant met rond blad (hoogte 1,5 m.); Reineckia Carnea, bloeit in augustus, prachtige plant.
Als laatste behandelde hij nog enkele hosta’s en varens. Het verhaal van de gastspreker met Brabants accent (zo zei hij vaak: kei winterhard) maar van geboorte uit Groningen, was zo boeiend, dat de tijd voorbij vloog en we hem als wandelende plantenencyclopedie moesten vragen om er rond 22.30 uur een einde aan te breien.
Uiteraard had Gerrie Veenstra ook een paar kratten met planten meegenomen, en deze vonden na afloop gretig aftrek bij de plantenliefhebbers. Zo kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde en gezellige Groei & Bloei avond met een zeer goede ledenopkomst. Kortom, voor herhaling vatbaar.
Op donderdag 24 hadden zich maar liefst zo’n 30 leden aangemeld voor de Lezing over Tuinen van Sissinghurst door gastspreker Monique Wolak uit Doorwerth. Vanwege vertraging door de gastspreker op de snelweg begonnen we een kwartiertje later om 20.15 uur in Ontmoetingsruimte De Abdij te Oldenzaal. Middels foto’s over het ontstaan en de latere ontwikkeling van Landgoed Sissinghurst in Zuid-Oost Engeland wist Monique met veel passie te vertellen. Ook over de eerste bewoners en de huidige gebouwen inclusief toren wist ze interessante anekdotes te vertellen. Ze is er kind aan huis komt er jaarlijks meerdere keren en heeft inmiddels meegewerkt aan het vergroten van de Witte Tuin, maar ook aan de uitbreiding van de parkeerplaatsen bij de entree. Ze heeft een goed contact met de hoofdtuinman Troy en zelfs aan het ontwerp van de nieuwe rozentuin heeft ze meegewerkt. Wij als bestuur vonden het een geslaagde avond, jammer alleen dat ze niet dieper inging op de planten die er staan, want we hadden iets meer foto’s van de tuinen zelf verwacht. Mocht u naar Engeland gaan, een bezoek aan Sissinghurst Castle en haar tuinen is echter zeer de moeite waard.
Op dinsdag 4 oktober hadden zich maar liefst 23 leden aangemeld voor de Workshop Bloembollen Lasagne op het erf bij Corina Punte in Losser. We begonnen met koffie met lekkers in het tuinhuis met zicht op de vijvertuin. In de schuur kreeg daarna iedereen een grote terracotta-bloempot en kon het poten beginnen volgens een beschrijving: onderin kleikorrels, en dan laag voor laag de bloembollen van alliums, tulpen, narcissen en blauwe druifjes poten. Bovenop werden viooltjes gepland zodat de deelnemers de hele winter tot ver in het voorjaar kunnen genieten van een bloeiende bloempot. Uiteraard was er na afloop nog een consumptie met een hapje en werd er nog even nagepraat. Iedereen ging voldaan naar huis. Wij als bestuur vonden het een zeer geslaagde avond die voor herhaling vatbaar is.
|
Op vrijdag 7 t/m zondag 9 oktober zijn we met 19 Groei & Bloei-leden naar het Ammerland in Noord-West Duitsland geweest.
Carpoolend in 5 auto’s kwamen we vrijdagmorgen tezamen bij Schloss Clemenswerth in Sögel rond 10.00 uur, waar we in de Schlosskeller begonnen met Kaffee & Kuchen. Daarna konden we de kloostertuin met 300 jaar oude Taxussen bekijken. De lunch was gereserveerd in Gartenpark Wiesmoor, met na afloop een wandeling door het goed onderhouden park. Om 15.00 uur stond er nog een bezoek aan de prachtige privétuin Landhausgarten Knospe in Aurich op het reisprogramma. Hier kregen we een uitgebreide rondleiding van de eigenaresse. Rond 18.00 uur kwamen we aan bij ons Hotel Ammerländer Hof in Westerstede. Hier verbleven we 2 nachten.
Op zaterdag zijn we naar Park der Gärten in Bad Zwischenahn geweest. Dit 20 jaar oude park ( Laga in 2002) is het grootste modeltuinenpark van Duitsland en zeer de moeite. Na de lunch inner park hadden we nog een wandeling langs het Grote Meer en door het Kurpark van Bad Zwischenahn. We hadden geluk met het weer, zo konden we nog op het terras zitten met een glaasje. Net als vrijdagavond hadden we zaterdagavond om 19.00 uur een gezamenlijk eten in buffetvorm in het gemütliche hotel.
Zondag stond een bezoek aan het openluchtmuseum Museumsdorf Cloppenburg op het programma. Hier staan zo’n 50 monumentale gebouwen uit Niedersachsen als een dorpje weer opgebouwd, inclusief boerderijtuinen, een kerkje en molens. De lunch met goulash- en pompoensoep smaakte prima in de Dorfskrug.
Tegen 15.00 uur moesten we de reis terug aanvaarden naar Twente, maar om gezellig samen af te sluiten was er bij Restaurant Niermann in Gildehaus nog een 3-gangen afscheidsetentje gereserveerd. We konden terugblikken op 3 mooie tuindagen met veel gezelligheid en met prachtig herfstweer.
In het weekend van 09 en 10 juli j.l. werden de jaarlijkse Open Imkerdagen gehouden. Wij als Groei & Bloei-bestuur hebben met een PR-stand inclusief stekjes en vaste planten hieraan deelgenomen op 10 juli op het erf van Jan Oldekamp aan de Bentheimerstraat 6 te De Lutte.
Om 10.00 uur stond alles klaar.De bijenvereniging zelf hadden ook een kraam met honing etc. Jammer dat het bijna de hele zondag motregende en er maar weinig bezoekers waren. Toch hebben we nog aardig wat plantjes verkocht en zelfs een nieuw Groei & Bloei-lid gemaakt. Tegen 16.00 uur hebben we alles weer opgeruimd.
En kunnen we toch nog terugblikken op een gezellige zondag op deze prachtige locatie. Met dank aan Gerrie vd Gronden, Monique Benneker, Corina Punte, Regina uit het Broek, Cor van Bakel en Hennie Droste voor het inbrengen van de stekjes en planten. Graag tot volgend jaar.
Op donderdag 8 juli j.l. stond op onze Groei & Bloei-agenda eindelijk weer eens een avondbezoek op de agenda. We gingen naar de privétuin van de familie Van Bakel, De Dinkeltuin genaamd, in Denekamp. Maar liefst 23 personen hadden zich vooraf opgegeven. Iedereen kon er op eigen gelegenheid naartoe gaan, want zo hielden we ons aan de RIVM-voorschriften in verband met nog steeds Corona. Om 19.00 uur werden we hartelijk ontvangen bij de toegangspoort op de oprit door Cor & Maria. We hadden mekaar een hele poos niet gezien, het leek wel een reünie, zoveel was er bij te praten. Samen gingen we de tuin in en konden genieten van bloeiende rozen aan de pergola, clematissen aan de muur, een groot strak gazon met borders eromheen, een schaduwtuin met hortensialaantje, een broeikas met stekjes etc. Strak gesnoeide taxus- en beukenhagen maakten alles compleet. Op meerdere plekken in de tuin waren gezellige zitjes ingericht. Daar konden we later op de avond genieten van koffie/thee met vlaai. Zo konden we nog even gezellig napraten met de andere tuinliefhebbers en met de tuineigenaren. En alsof het zo moest zijn, de regenbuien trokken gelukkig aan ons voorbij. Kortom, we hadden ongelooflijk geluk met het weer en kunnen dan ook terugkijken op een zeer geslaagd avondbezoek aan een prachtige goed onderhouden afwisselende tuin. Normaal wordt er aan het einde bedankt met een warm applaus voor de geweldige gastvrijheid, dat hadden we deze keer bij aanvang om 19.00 uur al gedaan! Cor & Maria, nogmaals bedankt!
Gaat u de volgende keer ook mee? Met bloeiende groet, Gerard Eppink
Ook dit jaar wilden we onze trouwe leden en vrijwilligers weer verwennen met een leuke dag uit. Vanwege Corona ging het bezoek aan Gardenista in Laag Zuthem niet door en werd er toch nog een middag dichtbij georganiseerd naar Landgoed Twickel in Ambt Delden.
Voorgaande jaren deden we al eens een GPS-speurtocht in Oldenzaal; een boottocht met picknick in Nordhorn; een heilzame middag in Paardenmelkerij Sand in Albergen; workshops in De Abdij te Oldenzaal; met de bus naar Piet Oudolf en Rosenhaege in de Achterhoek; een Bomen- en Planten puzzel-sterrit naar Bad Bentheim; met de bus naar Plantarium en Esveld in Boskoop; een Twentse Essen autopuzzeltocht met rondleiding in de kruidentuin Vasse en een picknick na afloop in Agelo; met de bus naar het Maximilianpark in Hamm (Duitsland) en vorig jaar met eigen auto naar Naturagart, Loismanns Garten en Klooster Gravenhorst bij Ibbenbüren (Duitsland). Allemaal gezellige verwen-uitjes voor onze trouwe leden en vrijwilligers.
Dit jaar bleven we in de buurt, we werden om 13.00 uur verwacht bij de poort van de Moestuin van Kasteel Twickel te Ambt Delden. Middenin dit terrein, dat door een 800 meter lange muur van 1 meter dik ommuurd is, staat het kantoor/kantine van de moestuinvrijwilligers en tuinmannen. Vanwege het mooie weer werden we op het overdekte terras ontvangen met koffie/thee en appelgebak. Gids Gerrit Spijker gaf ons eerst uitleg over het Landgoed Twickel, dat maar liefst 4.400 hectare groot is en tot de rijkste landgoederen van Nederland behoort. Ook vertelde hij leuke anekdotes over haar bewoners. Gids Gerrit nam ons daarna mee voor een rondleiding, via de oud-Engelse Anjerkas uit 1911 en langs leifruit tegen de muren, langs de verschillende groentebedden met 'vergeten groenten' en berceaus begroeid met flespompoenen. Ook kwamen we langs de borders met dahlia's en de pluktuin. Hier stond nog best veel in bloei. Het hele jaar door wordt hier geplukt voor de bloemenvazen die in de kasteelkamers van kasteel Twickel staan. Ook is er een verkoopstalletje waar fruit en groenten en plantenstekjes verkocht worden.
Daarna kwamen we terug op het terras en was de tafel vrolijk gedekt met heerlijke tapas: o.a. Franse kaasjes; stokbrood; snoeptomaatjes; salades; nootjes; druiven etc. Ook ging er een schaal met ambachtelijk worst en kaas rond. Natuurlijk werd er een glaasje wijn of andere consumptie bij geschonken en nog even gezellig nagepraat. Om 16.15 uur kon men nog naar buurman Kwekerij De Border gaan om nog wat leuke vaste planten te scoren, want tot 17.00 uur was de kwekerij nog open. Voor de 16 leden die mee zijn geweest was dit weer een echte ouderwetse Groei & Bloei-middag.
We kunnen weer terugkijken op een zeer geslaagde Leden-en Verwenmiddag 2021. Misschien tot volgend jaar?
Met bloeiende groet, Gerard Eppink.
Op donderdag 8 juli j.l. stond op onze Groei & Bloei-agenda eindelijk weer eens een avondbezoek op de agenda. We gingen naar de privétuin van de familie Van Bakel, De Dinkeltuin genaamd, in Denekamp. Maar liefst 23 personen hadden zich vooraf opgegeven. Iedereen kon er op eigen gelegenheid naartoe gaan, want zo hielden we ons aan de RIVM-voorschriften in verband met nog steeds Corona. Om 19.00 uur werden we hartelijk ontvangen bij de toegangspoort op de oprit door Cor & Maria. We hadden mekaar een hele poos niet gezien, het leek wel een reünie, zoveel was er bij te praten. Samen gingen we de tuin in en konden genieten van bloeiende rozen aan de pergola, clematissen aan de muur, een groot strak gazon met borders eromheen, een schaduwtuin met hortensialaantje, een broeikas met stekjes etc. Strak gesnoeide taxus- en beukenhagen maakten alles compleet. Op meerdere plekken in de tuin waren gezellige zitjes ingericht. Daar konden we later op de avond genieten van koffie/thee met vlaai. Zo konden we nog even gezellig napraten met de andere tuinliefhebbers en met de tuineigenaren. En alsof het zo moest zijn, de regenbuien trokken gelukkig aan ons voorbij. Kortom, we hadden ongelooflijk geluk met het weer en kunnen dan ook terugkijken op een zeer geslaagd avondbezoek aan een prachtige goed onderhouden afwisselende tuin. Normaal wordt er aan het einde bedankt met een warm applaus voor de geweldige gastvrijheid, dat hadden we deze keer bij aanvang om 19.00 uur al gedaan! Cor & Maria, nogmaals bedankt!
Gaat u de volgende keer ook mee? Met bloeiende groet, Gerard Eppink
Sneeuwklokjesfeest op De Boschhoeve
Op zaterdag 8 februari zijn we met 14 leden (eigen vervoer) naar het Sneeuwklokjesfeest op De Boschhoeve in Wolfheze geweest. Om 09.30 uur vertrokken we uit Oldenzaal. Dit lentefeest is inmiddels uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar natuurlijk vooral van sneeuwklokjes. Er stonden gespecialiseerde collega-kwekers met een uitgebreide collectie aan sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaarsbloeiende heesters en vaste planten.
In de grote schuur was plaats ingeruimd voor kramen met ‘galanthofilia’: variërend van sneeuwklokjes van wolvilt, wenskaarten, botanische tekeningen, servetten, handbeschilderd servies, vaasjes en glaasjes, kleding en zilveren sieraden met sneeuwklokjes. Hier begonnen we met koffie met taart in de gezellige koffiehoek. In de tunnelkas naast de kapschuur zagen we voorjaarsbloemwerk, de eerste viooltjes en primula’s maar ook een collectie pioenen en voorjaarsbloeiende heesters en helemaal achterin stonden kasten en tafels met brocante.
Aanwezige Kwekers: Cathy Portier (B.): sneeuwklokjes, Helleborus, Halamelis en alpineplanten, Gert-Jan van der Kolk: Engelse sneeuwklokjes, kwekerij Valckenhof : biologisch geteelde inheemse bomen en heesters, Gärtnerei Pflanze und Co: cyclamensspecialiteiten, Maretakkenkwekerij uit Moergestel: fruitbomen met mistletoe, De Boschhoeve: sneeuwklokjes, veel verschillende stinzenplanten, bijzondere voorjaarsbollen, witbloeiende narcissen en vroeg bloeiende bosplanten, voorjaarsbloeiende heesters van Rein en Mark Bulk uit Boskoop, en Barbara Sensen van Gärtnerei Rosalie met zaden van 100 oude tomatenrassen. Verder zagen we een grote collectie dahlia’s in de meest aantrekkelijke kleuren, met ook dit jaar weer een flink aantal nieuwe cultivars. Gidyvan Gaans van Atelier De Beleving stond op het erf buiten met ketels en potten en een grote vuurkorf.
Ook de tuinen op het landgoed en de boomgaard met paarse crocussen in het gras waren toegankelijk, waarbij enkele borders en het voorjaarslaantje met meer dan 350 verschillende sneeuwklokjes aangeplant waren. Her en der stonden leuke zitjes en bankjes met bloempotten gevuld met sneeuwklokjes of met Helleborussen. Er was veel animo wat bezoek betreft, het liep de hele dag door. We hadden mooi de gelegenheid om ons eigen meegebrachte lunchpakketje te nuttigen en om 15.00 uur gingen we weer huiswaarts met onze tuinaankopen.
Een mooie dag om in lente-stemming te komen, want we hadden geluk met het weer!
Met bloeiende groet,
Gerard Eppink
Aansluitend aan onze jaarlijkse Algemene Leden Vergadering van Groei & Bloei Oldenzaal e.o. in onze prachtige Ontmoetingsruimte De Abdij op dinsdag 4 februari j.l., hadden we als gastspreker deze keer Wim Paul van der Ploeg uit Arnhem uitgenodigd.
De presentatie die hij gaf had als titel: De Magie van Tuinieren ( meer genieten van je tuin, meer genieten van je leven)
We zagen o.a. mooie foto's van bekende tuinen als Sissinghurst en Great Dixter in Engeland. Maar ook van Kasteel Amerongen en Mien Ruys in Nederland. En van Bergpark Wilhelmshōhe in Kassel en Vasteplantenkwekerij Arends in Wuppertal, beiden in Duitsland gelegen.
We kregen daarbij verschillende vragen voorgelegd, zoals bijvoorbeeld:
-Waarom hangen we een schilderij, dat ietwat scheef hangt, recht? Het antwoord is namelijk, dat dat van nature in ons zit, we hangen het scheef hangende schilderij gewoon recht!
-Wat betekent mooi voor jou in je tuin? Hierbij is het antwoord voor iedereen anders, want wat de ander mooi vindt hoef jezelf nog niet mooi te vinden!|
-Kun je in je eigen tuin een minder mooi gedeelte oproepen op je netvlies en daar dan je lievelingsplanten plaatsen, om zo je tuin mooier te maken? Elke aanwezige zal hierbij een andere visualisatie hebben!|
-Welk cijfer geef je je eigen tuin op een schaal van 5 naar 10? Mijn antwoord daarbij was het cijfer 7, want als ik bij andere tuinliefhebbers in de tuin kom, vind ik hun tuin vaak mooier!
Ook liet de spreker zien hoe een tuin op een talud gelegen, met zicht op de rivier, waarin grote bomen, coniferen en struiken stonden, na 3 tot 4 jaar kan veranderen in een compleet nieuwe tuin waar het makkelijker tuinieren is voor de eigenaar en waar alles in balans is. Hierbij kwamen de woorden loslaten, diep geworteld, in balans zijn, hogere sferen ter sprake. Al met al een avond tot rust komen (na de korte en drukke vergadering) als ware het een soort yoga-cursus in je eigen tuin.
Stel je mij de vraag: Welk cijfer geef je deze lezing? Dan kan ik concluderen dat deze lezing het cijfer 10 verdiend. Ik zeg vaak dat we besmet zijn met het Groei & Bloei virus; Wim Paul sprak daarbij over: Groeien in kennis en Leven komt tot Bloei! Sommige leden hebben na afloop zijn boek aangeschaft, om thuis nog meer de Magie van Tuinieren te ontdekken. Kortom, we gingen om 22.30 uur voldaan en volledig Zen naar huis, met de nodige nuttige info en mooie tuinfoto's op ons netvlies! Wat is tuinieren toch een leuke liefhebberij, voor lichaam & geest!
Met bloeiende groet,
Gerard Eppink
In november/december organiseert uw Groei & Bloei-afdeling ook elk jaar een winterexcursie naar een kerstmarkt of winterfair. Dit keer waren we met eigen auto's een middag naar Havixbeck bij Münster waar we het prachtige Wasserschloss Burg Hülshoff bezoeken. Hier wordt elk jaar in november de Fair Winterträume gehouden, georganiseerd door de Methoeve uit Weerselo. In november van het jaar 2010 zijn we hier ook al eens geweest met Groei & Bloei. Zo 'n 100 standhouders uit Duitsland, Nederland en België staan ook dit jaar weer in het grote park en langs de grachten in hun pagodetenten rondom het kasteel en geboortehuis van de dichteres en schrijfster Annette von Droste-Hülshoff. Het omgrachte kasteel zelf is al uit 1349. Te zien is een breed aanbod van advents-en kerstdecoratie zoals kransen, kaarsen, serviezen, kerststukken, glaswerk, tuindecoratie, hoeden, wintermode, houtsnijwerk, producten van Cortenstaal etc.
Dit alles in een sprookjesachtig verlichte sfeer met grote kaarsenkandelaars en fakkels. Verspreid over het park staan ook stands voor de inwendige mens met bijvoorbeeld Glühwein, Warme wafels met kersen, Champignons in knoflook, Aardappelpannenkoeken e.d. Zoals u van ons gewend bent beginnen we na een uurtje autorijden en het parkeren van onze auto's eerst gezellig met Kaffee & Kuchen in een voor ons speciaal gereserveerde Drostezaal in het sfeervolle kasteel zelf. Daarna hebt u ruim de tijd om langs de standhouders te wandelen, te kopen, te kijken en om leuke ideeën op te doen, want bij het vallen van de duisternis is deze winterfair op zijn mooist. Gaat u ook mee, geef u dan wel even van te voren op. Tip: Stevige schoenen zijn aan te bevelen! Groei & Bloei ziet u graag.
Datum: woensdag 6 november 2019
Deze keer komt hovenier en kweker Gerrie Veenstra van kwekerij en sfeertuin De Botterhutte uit Halle bij Aalten in de Achterhoek. Hij zal een boeiende presentatie gaven bij onze afdeling, waarbij hij ons niet-alledaagse planten laat zien door de seizoenen heen. We zien bijzondere planten die gedurende het gehele seizoen uw tuin kunnen opfleuren. Het zijn zowel zon-minnende als schaduwplanten. Gerrie kweekt vooral planten naar eigen smaak die niet in elk gangbaar tuincentrum te koop zijn. Maar hij kweekt ook planten waar je echt naar op zoek moet gaan. Verder is hij gespecialiseerd in hosta’s. Velen onder ons zullen hem kennen van de jaarlijkse Groene Zondag op Erve Kraesgenberg in Losser of van de Plantenmarkt bij Fahner in Deurningen, want daar staat hij ook elk jaar met een plantenkraam.
In 2020 willen we zijn kwekerij en sfeertuin bezoeken tijdens een excursie. De exacte datum is nu nog niet bekend.
Locatie: Ontmoetingscentrum De Abdij, Zuidwal 82, Oldenzaal.
Tijd: de zaal is open om 19.30 uur, aanvang presentatie is om 20.00 uur. Einde 22.30 uur.
Kosten: voor leden is de entree gratis; niet-leden betalen €3,-
Op zondag 15 september werd op Erve Kraesgenberg voor de 13de keer de Groene Zondag gehouden. Ook wij van Groei & Bloei afdeling Oldenzaal stonden er dit jaar met een kraam, waarbij we plantjes en stekken aanboden en reclame maakten voor Groei & Bloei. Ruim voor 11.00 uur kwamen de eerste bezoekers al, dit ook vanwege het prachtige zonnige weer op deze zondag in september. Dit jaar waren er ook vele Duitse planten&tuinliefhebbers, want er had een uitgebreid artikel in de Duitse Courant Grafschafter Nachrichten gestaan. De organisatie van deze Groei & Bloei fair kan terugkijken op een succesvolle dag. Aan het aanbod ligt het niet, want er was van alles te zien en te koop. Van pompoenen tot tuintafelkleden, van hosta 's tot fleurige vaste planten, van sieraden tot servies. Kortom voor elk wat wils. De entourage van de oude Twentse gebouwen op Erve Kraesgenberg maken het totaalplaatje helemaal af. Graag tot volgend jaar in september.
Een tuin & plantenliefhebber van Groei & Bloei.
Op zaterdag 31 augustus was weer onze jaarlijkse Leden- en Verwendag en dit jaar gingen we met de bus om 08.30 uur vanuit Oldenzaal naar de stad Hamm. Tegen 10.30 uur kwamen we aan bij het Maximilianpark, of zoals de plaatselijke bewoners zeggen: Maxipark. Op dit terrein van meer dan 40 hectare was vroeger een kolenmijn gevestigd. Jarenlang werd deze al niet meer gebruikt en waren alle gebouwen vervallen en was de omgeving in één grote wildernis veranderd. In 1984 werd hier de eerste LandesGartenschau gehouden. Via het kassagebouw gingen we meteen naar de Werkstatt (voormalige werkplaats) waar nu een restaurant is gevestigd. In de biergarten onder de pergola begroeid met druivenranken, kiwi's en Wisteria kregen we Kaffee mit Kuchen aangeboden. Daarna had eenieder tijd aan zichzelf om het park in te gaan met de uitgereikte plattegrond. Er zijn overal tuinen aangelegd, o.a. een apothekerstuin, een rozentuin, een fuchsiatuin, een doolhof met beukenhagen. Middels 6 km aan wandelpaden zijn ze met elkaar verbonden. Zo is het hoofdgebouw waar de kolen werden gewassen behouden en omgebouwd tot glazen olifant van 35 meter hoog. Via de slurf kun je met een lift naar boven, van waaruit je een prachtig zicht hebt over het park en de achterliggende stad met in de verte het Sauerland. Het park werd deze zaterdag zeer druk bezocht want er was een demonstratie van bestuurbare auto’s en boten en vliegtuigjes. Voor kinderen is het park sowieso altijd de moeite, want men kan zich een hele dag vermaken in de verschillende speeltuinen en klimtoestellen. Hele gezinnen hadden de koelbox bij zich in bolderkarren en waren zo ook een dagje uit.
Wij kwamen natuurlijk voor de tuinen, bloemen en kuipplanten. In het midden van het park is in 2010 een grote grassentuin aangelegd, ontworpen door de bekende Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf uit Hummelo. In de borders staan overal naambordjes bij de planten. Naast o.a. zonnehoed en salvia’s staan er allerlei hoge en lage grassen te wuiven in een gloeiend landschap met oude bomen en schaduwplekken, waar het goed vertoeven was. Tegen 15.00 uur werden we gezamenlijk verwacht op het terras aan het water bij de SeeKiosk, helemaal achterin het park. Hier kregen we onder de parasols, want het was maar liefst 31 *C, een heerlijk schnitzelmenu aangeboden. Daarna werd om 16.30 uur de bus weer voorgereden en konden we afkoelen in de bus met een snoeptomaatje, blokje kaas en stukje worst om rond 18.15 weer terug te keren in Oldenzaal. Met veel indrukken na een lange warme dag ging eenieder voldaan huiswaarts.
Groei & Bloei bedankt, namens een tevreden Groei & Bloei-lid en deelnemer.
Op woensdag 21 augustus waren we met eigen auto’s naar Borne voor ons tweede avondbezoek dit seizoen. Met 20 leden hebben we de privétuin van Janny Huiskes & Leen Smits bezocht. In de strakke symmetrische voortuin met taxus- en beukenhagen werden we om 19.00 uur door de eigenaren warm ontvangen. Twee grote Liriodendrons bepalen het aanzicht van het witte vrijstaande huis. Via het hostalaantje links langs het huis kwamen we in de achtertuin met een groot gazon in het midden, met meerdere terrassen, een grote vijver en een vrij uitzicht over de achterliggende weilanden. Kleurrijke borders rondom maken het tuinplaatje compleet.
Dit keer kregen we i.p.v. koffie met taart een heerlijk glas wijn met zelfgemaakte hartige taart erbij. Zo werd er op het terras nog lang nagepraat totdat het donker werd. De meesten hebben nog stekjes gekocht bij Janny & Leen en de totale geldopbrengst ging naar een goed doel, de ziekte ALS. Nogmaals bedankt voor de rondleiding door de prachtige tuin en jullie geweldige gastvrijheid.
Een Groei & Bloei-lid.
Tijdens de open dag op 14 juli van de imkervereniging stonden wij als Groei en Bloei Oldenzaal met een stand en gaven we voorlichting over planten voor insecten.
Ook verkochten we plantjes en stekjes. Natuurlijk kwamen ook enkele vaste Groei & Bloei leden even kijken. Samen hebben we er een gezellige dag van gemaakt en hebben we ook nog voor 64,50 euro aan plantjes verkocht. Daarnaast is er ook nog een van de bezoekers lid geworden van onze club.
Al met al genoeg aanleiding om volgend jaar weer te gast te zijn.
Na afloop hebben de aanwezige Groei& Bloei leden nog een mooie rondleiding gekregen van Jan Oldekamp over zijn natuurlandschap en bloemenweide. Hij gaf ons veel tips over natuurlijk tuinieren.